NB1Felvezető

NB1Felvezető

Gyirmót vs. Diósgyőr (2016. 09. 10.)

A legrosszabb védelmek találkoznak az Alcufer Stadionban, ahol mindkét csapat a kiesés elől menekülne

2016. szeptember 10. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Gyirmót vs. Diósgyőr

Alcufer Stadion, 2016. 09. 10.          18:00

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság legrosszabb támadójátékát és 2. legrosszabb védekezését produkáló Gyirmót fogadja a 2. legkevesebb helyzetet kialakító és az ellenfeleknek legtöbb lehetőséget engedélyező Diósgyőrt.
  • A Gyirmót mindössze 1 pontot tudott szerezni 3 hazai mérkőzésén, a Diósgyőr viszont már egyszer nyerni tudott idegenben.
  • A két csapat eddig minden mérkőzésén kevesebb helyzetet alakított ki, mint ellenfeleik.
  • A Diósgyőr az általunk 2. legrosszabbra mért támadójátéka ellenére már 9-szer is eredményes volt, azaz a miskolciak kevés helyzetből is képesek gólokat szerezni.
  • A Gyirmót legnagyobb problémája a meddő támadójáték, az új igazolások, illetve a sérülésből visszatéregető kulcsjátékosok talán segíthetnek fejlődni ebben a mutatóban.
  • A meccs képét jelentősen meghatározhatja, hogy mindkét csapat könnyen hajlamos lemondani a passzjátékról, és előreívelgetni a labdát, ugyanakkor több kezdeményezőkészségre számítunk a csapatoktól ezen a mérkőzésen, hiszen kevés jobb alkalmuk lesz pontokat szerezni, mint ezen a találkozón.

Csapatok

Gyirmót

A Gyirmót egyelőre nyeretlenül áll a tabella utolsó helyén, ráadásul statisztikánk szerint – ahogy azt látni fogjuk – tulajdonképpen megérdemelten. A győri csapat alapvetően az NB 2-es bajnokcsapatának gerincére igyekezett támaszkodni az elmúlt 7 fordulóban, ami nem tűnik túl eredményesnek, igaz, a másik feljutó Mezőkövesd kerete szinte teljes lecserélésével is mindössze 3 ponttal gyűjtött többet náluk.

A Gyirmótot két eddigi erősorrendünkben is az utolsó helyre helyeztük, most sem tennénk másként, elsősorban a meglehetősen fantáziátlan támadójátékuk (lenti ábra) miatt. Az újonc a messze a legkevesebb helyzetet teremtette ellenfelei kapuja előtt, amit az eddig megszerzett 3 gólja is igazol. Ezzel együtt is elmondhatják magukról a győriek, hogy ez még mindig több, mint amennyit a gólok terén az MTK letett az asztalra (2). Mérkőzésein a Gyirmót csupán rövid periódusokra tudja birtokolni a labdát, ráadásul akkor sem mindig érezzük azt, hogy tudnák, mitévők legyenek vele.

Meccsenként átlagosan elért támadáspontok az első hét forduló alapján

A védekezésben nyújtott gyirmóti teljesítményről (alsó ábra) sem mondhatunk el sok jót, habár ebben legalább megelőzik az ellenfeleinek rengeteg lehetőséget engedő Diósgyőrt. Az általunk mért adatokkal teljesen arányban áll a tény, hogy 14 kapott góljuk a 2. legtöbb a miskolciak 17-e után.

Meccsenként átlagosan a csapatok ellen kialakított támadáspontok az első hét forduló alapján (minél alacsonyabb, annál jobb)

A Gyirmót meccsenként nyújtott teljesítményét elemezve (lenti ábra) kitűnik, hogy minden alkalommal jelentős hátrányban voltak ellenfeleikkel szemben a kidolgozott helyzetek tekintetében, ez a különbség néhány esetben, a Videoton, a Debrecen és a Ferencváros ellen meglehetősen egyoldalú mérkőzéseket eredményezett.

Otthon mindössze 1 pontot szereztek, a Mezőkövesd ellen az első félidőben komoly hátrányban voltak, a második félidőre azonban érdemben javulni tudtak, közel voltak hozzá, hogy meg is nyerjék a mérkőzést. Némi bizakodásra adhat okot a Gyirmótiak háza táján, hogy az utolsó fordulóban a korábbiaknál jóval hatékonyabban védekeztek, ez azonban nem társult a támadójáték javulásával, nem igazán jelentettek veszélyt a kispestiek kapujára. A védekezésüket tekintve egy javuló tendenciára is felhívhatjuk a figyelmet, a negyedik forduló óta folyamatosan egyre kevesebb lehetőséget engedélyeznek ellenfeleiknek. Mielőtt azonban túl sokat beszélnénk a javuló gyirmóti formáról, meg kell említsük, hogy a válogatott szünetben simán alul maradtak a Puskás Akadémiával szemben, ami annak ellenére sem túl biztató, hogy legalább már bemutatkozhattak az új szerzemények: Mijusko Bojovics, Novák Csanád, Jancsó András és Sebastian-Zoltán Achim.

Ellenfelek sorban: Mezőkövesd(i), MTK(o), Debrecen(i), Videoton(o), Újpest(i), Ferencváros(o), Honvéd(i). A piros oszlopok esetében a „kisebb jobb”, hiszen az ellenfél által a Gyirmót ellen kialakított támadáspontok szerepelnek rajta

A kulcsmomentumok alapján (lenti ábra) kevés játékost tudunk kiemelni. A csapatok többségével összevetve meglehetősen szegényes kulcsjátékos táblázatuk jól árulkodik arról, hogy milyen kevés igazán értékes, kreatív megmozdulást láttunk idáig az NB 2-es bajnoktól. Simon Andrásról mindenképpen elmondható, hogy fontos láncszeme a gyirmóti támadásoknak, folyamatosan látszik az elszántság a 26 éves játékoson, aki a legveszélyesebb győri játékos volt a hét fordulót összegezve. Rajta kívül Madarász Márk, illetve Csiki Norbert játszott még az átlagosnál kreatívabban, de utóbbitól annak ellenére várnánk több kulcsmomentumot, hogy csak a szezon közben csatlakozott a kerethez. Csiki Norbert már két jó NB 1-es szezont is produkált korábban, igaz, az MTK-ban azért könnyebb dolga is volt.

 

A Gyirmót játékosainak kulcsmomentumai az első hét fordulóban

Diósgyőr

Komoly átalakuláson ment keresztül a miskolci csapat a nyáron, új vezetőedző érkezett, a kulcsjátékosainak egy része pedig távozott. A szezon első két meccsének eredménye még bizakodásra adott okot, azonban a Ferencváros elleni 6-2-es vereség óta nem igazán találtak magukra, ráadásul – ahogy azt lentebb majd látni fogjuk – magukon kívül másra nem is igazán foghatják vereségeiket. Az alsó ábrán az látszik, hogy a Diósgyőré a második leggyengébb támadójáték a kidolgozott helyzetek alapján, ehhez képest meglepőnek tűnhet, hogy 9 gólt is szereztek a 7 forduló alatt. Semmiképpen nem szeretnénk elvenni a miskolciak érdemeit, de a góljainak jelentős része inkább volt kiváló egyéni teljesítmény (Bognár István, Diego Vela, Bacsa Patrik), mint a tudatosan építkező támadójáték gyümölcse.

Meccsenként átlagosan elért támadáspontok az első hét forduló alapján

A Diósgyőr védekezésben mutatott teljesítménye még kevésbé szívderítő, az alábbi ábránkon a mezőny fölé tornyosuló piros oszlop azt jelképezi, hogy magasan ellenük alakították ki a legtöbb lehetőséget az ellenfelek, nem véletlen tehát, hogy a legtöbb, összesen 17 gól is az ő nevük mellett szerepel. Horváth Ferenc hét közben adott interjújában indokoltan tért ki tehát arra, hogy mit tesznek a védekezésük javítása érdekében, más kérdés, hogy a támadójátékuk is jelentős fejlesztésre szorulna.

Meccsenként átlagosan a csapatok ellen kialakított támadáspontok az első hét forduló alapján (minél alacsonyabb, annál jobb)

A miskolciak fordulónkénti teljesítményére pillantva (alsó ábra) hasonló kép bontakozik ki előttünk, mint a Gyirmót esetében. A Diósgyőr mind a 7 fordulóban alulmaradt ellenfeleivel szemben a kidolgozott helyzetek számát tekintve, ehhez képest pozitív, hogy más két győzelmük és egy döntetlenjük is van. A bajnokság összes csapatát figyelembe véve 45,2 a meccsenként átlagosan elért támadáspontok számára, jól látszik, hogy a borsodi csapat ezt átlépni egyszer sem, megközelíteni is csupán háromszor tudta.

Egy-két meccset leszámítva meglehetősen hasonló taktikai elképzelést láttunk a Diósgyőrtől, többnyire átengedik a területet ellenfeleiknek, előreívelésekkel, illetve kontratámadásokkal próbálkoznak, ami remekül működött a Videoton és az Újpest ellen, ahol rendkívül keveset birtokolták a labdát, sokat volt a labda a 16-osukon belül is, mégis – elsősorban Bognár Istvánnak köszönhetően – felül tudtak kerekedni ellenfeleiken. A 3. fordulótól kezdve azonban viszonylag „igazságosan” bánt a sors a Diósgyőrrel, hiszen, ha az alábbi ábrára pillantunk, azt láthatjuk, hogy a 3-6. fordulóig jóval kevesebb helyzetet dolgoztak ki, mint ellenfeleik, és el is veszítették ezeket a meccseket, míg a Vasas ellen már nem voltak érdemben rosszabbak a kidolgozott helyzeteket tekintve, így meg is szerezték az egyik pontot.

 

Ellenfelek sorban: Videoton(i), Újpest(o), Ferencváros(i), Honvéd(o), Haladás(i), Paks(i), Vasas(o). A piros oszlopok esetében a „kisebb jobb”, hiszen az ellenfél által a Diósgyőr ellen kialakított támadáspontok szerepelnek rajta

A csapat kulcsjátékosainak táblázata (lent) sok szempontból árulkodó. Koman Vladimir távozásával Bognár Istvánra hárult a feladat, hogy a kreativitás fő forrása legyen támadásokban, amihez fel is tudott nőni a fiatal középpályás, azonban részben a stabilan jó teljesítményt nyújtó társak hiánya, részben a visszahúzódó taktika miatt gyakran meglehetősen elszigetelten tevékenykedik. Diego Vela gyors szélső, aki időnként kifejezetten jól játszik, majd szinte teljesen el képes tűnni a mezőnyben, Elek Ákos pedig elsősorban a védekezésben nyújt kiemelkedőt, holtversenyben 2. helye a kulcsjátékos táblázatunkon ehhez képest mindenképpen említésre méltó.

A Diósgyőr játékosainak kulcsmomentumai az első hét fordulóban

Várakozások

Ahogy a támadástípus ábrákról látszik (lent), egyik csapatra sem a passzjáték forszírozása jellemző, a bajnokság átlagához képest (59 százalék) meglehetősen alacsony az 56 százalékos (Gyirmót), illetve 50 százalékos (Diósgyőr) passzjátékarány. Ezek alapján várhatóan a meccs képét is meghatározza majd az előreívelt labdák magas száma, azonban arra is számítunk, hogy mivel mindkét csapat számára csak a győzelem nyújthatna pillanatnyi enyhülést a kieső zónából való menekülés közben, ezért a korábbiaknál jóval többet próbálnak majd passzjátékkal építkezni.

 

Abból kevés következtetést vonhatunk le, hogy a bajnokság – helyzetek alapján mért – két legrosszabb védelme és támadójátéka találkozik egymással, legfeljebb annyit, hogy nincs komoly különbség a két csapat eddigi teljesítménye közt, azt leszámítva, hogy a Diósgyőr már kétszer is megmutatta, hogy kevés lehetőségből is képes gólokat szerezni, és mérkőzéseket nyerni.

A Diósgyőr 9 góljából 3-at passzjátékból, 2-2-t kontrából, illetve szögletből, 1-1-et pedig felívelés és szabadrúgás után szerezett. Meglehetősen sokszor ívelték előre a labdát az első 7 fordulóban, összesen 221-szer, az esetek 89 százalékában minden eredmény nélkül elveszítve azt. Felíveléseiknek mindössze 2 beadás, 3 lövés, 2 blokkolt lövés, 16 kiharcolt szabadrúgás és 2 kiharcolt szöglet lett a jutalma. Passzjátékuk az egész bajnokságban a legtöbbször vezetett eredmény nélküli labdavesztéshez, 71 százalékban. Ebben a műfajban még így is sokkal eredményesebbek, mint a felívelések terén, hiszen 21 beadást, 13 lövést, 5 blokkolt lövést, 44 kiharcolt szabadrúgást és 12 kiharcolt szögletet értek el passzjátékaikkal. További érdekesség, hogy kontráik labdavesztési aránya is az egyik legrosszabb a mezőnyben (61 százalék), ehhez képest pozitívum, hogy két gólt is szereztek már kontrával.

A Gyirmót 3 góljából 1-1 passzjáték, kontra, illetve szöglet eredménye volt. Felívelések hasonlóan céltalanok, mint a diósgyőriek esetén, 206 felívelésük 89 százalékában rövidúton elvesztették a labdát, mindössze 5 beadást, 2 lövést, 1 blokkolt lövést, 12 kiharcolt szabadrúgást és 3 kiharcolt szögletet értek így el. Passzjátékuk után 25 beadás, 19 lövés, 2 blokkolt lövés, 47 kiharcolt szabadrúgás és 13 kiharcolt szöglet volt a jutalmuk. Tovább rontja a Gyirmóti támadások képét, hogy kontráik sem túl veszélyesek, a Diósgyőrhöz hasonlóan 61 százalékban semmit nem érnek el velük.

Mindezek alapján egy olyan mérkőzésre számítunk, amit mindkét csapat esélyként kezel, hogy feledtesse az eddig mutatott teljesítményei nagyobb részét, ezért több passzjátékra, több kockázatvállalásra és kreativitásra számítunk, mint ami a két csapat eddigi meccsei alapján várható lenne. Ha gyenge védelmek gyenge támadójátékokkal találkoznak, nehéz előrebecsülni a meccs képét, ráadásul a gyirmóti védelemben várhatóan a két – eddig nem látott – frissen igazolt légiós is feltűnik, ami további elbizonytalanító tényező számunkra. Az biztos, hogy egyik csapat sem vághat neki túlzott önbizalommal a találkozónak, hiszen a válogatott szünetben alacsonyabb osztályú ellenfelektől szenvedtek vereséget felkészülési meccseiken.

 

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr7111692761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása