NB1Felvezető

NB1Felvezető

Tudnivalók az NB1Felvezető megértéséhez

2016. augusztus 12. - Elemzo1

Az NB1Felvezető egy olyan blog, amely kvalitatív és kvantitatív módszerek vegyítésével igyekszik előre jelezni a magyar labdarúgó bajnokság első osztályú mérkőzéseinek, illetve a bajnokság egészének alakulását.

Kinek ajánljuk?

- Akit érdekel az NB1, szívesen olvasna felvezetőket a mérkőzések előtt, illetve elemzéseket a meccsekről és a csapatokról.

- Szurkolóknak, akik több információra vágynak csapatukról, annak játékosainak teljesítményéről.

- Sportfogadóknak, hiszen a legtöbb hazai sportfogadást segítő oldal csupán eredménystatisztikákkal, gólstatisztikákkal és formamutatókkal segíti a fogadást, míg az NB1Felvezető mélyebb betekintést ad a csapatok erősségeibe és gyengeségeibe, előrevetíti a mérkőzések várható képét.

Mi ez?

A Felvezetők fül alatt az egyes mérkőzésekre szóló várakozásokat, az Erősorrend fül alatt a csapatok általunk vélt erősorrendjét, míg a Meccs értékelések fül alatt a mérkőzések (és az ahhoz készült felvezetőink állításainak) rövid értékelését olvashatod.

Két általunk használt fogalom, a „támadáspont”, illetve a „kulcsmomentum” (vagy ezek alapján „kulcsjátékos”) szorul bővebb magyarázatra.

Támadáspontot szerez egy csapat, amennyiben valamilyen szintű veszélyt jelent egy akciója az ellenfél kapujára. Értelemszerűen minél veszélyesebb egy támadás, annál több támadáspontot jegyzünk fel az azt kialakító csapat neve mellé, így egy távoli, kaput elkerülő lövés, vagy egy védők által gond nélkül kifejelt szöglet egy pontot ér, míg a másik szélsőség, a gól 10 pontot. Az egyes támadásokat tehát egy pontrendszer alapján értékeljük, végül pedig az így összegyűlt adatok is figyelembe vesszük az állításaink megfogalmazásánál. A támadáspontok rendszerének fő célja, hogy az eredmények mögé lássunk, ne csak a gólok alapján igyekezzünk felmérni egy-egy csapat teljesítményét, hiszen ez tévútra vezethet a csapat következő meccsein nyújtott produktumának előrejelzésénél. Ezzel nem azt állítjuk, hogy minden meccset az nyer, aki több támadáspontot ér el, hanem azt, hogy hosszútávon közelít egymáshoz a csapatok támadójátékának veszélyessége (támadáspontok), és az általuk elért gólok száma.

[Jó példa lehet a Diósgyőr teljesítménye a bajnokság elején, amely minőségi ellenfelekkel szemben (Videoton, Újpest) tudott nyerni az első két fordulóban, így eredményei alapján reális várakozás lehetett volna, hogy pontot, pontokat szerez a Ferencváros elleni harmadik mérkőzésén is. A Diósgyőr azonban – ahogy az alábbi ábrán is látszik – meglehetősen gyenge, a ligaátlagnál (45,3) jelentősen gyengébb (70, 61) teljesítményt nyújtott védekezésben a Videoton és az Újpest ellen (védekezésnél a támadáspontok fordított logika szerint értelmezendőek, minél magasabbak, annál több és veszélyesebb lehetőségeket alakított ki az ellenfél). A Diósgyőr ellen az első két fordulóban kialakított támadáspontok ismeretében már egyáltalán nem meglepő, hogy a miskolciak végül igazi mészárszékbe gyalogoltak bele az átlagban legtöbb támadáspontot kialakító Ferencváros ellen (6-2).]

A másik NB1Felvezetőn használt fogalom a „kulcsmomentum”, amelyet nem csapatok, hanem játékosok gyűjthetnek a pályán nyújtott teljesítményükkel. A kulcsmomentum olyan fontos passz, támadást érdemben segítő csel, veszélyes helyen kiharcolt szabadrúgás, jól sikerült lövés, fejes, amely érdemben ad hozzá csapata támadásának veszélyességéhez. Focisabb szóhasználattal, akkor jegyzünk fel kulcsmomentumot a játékos neve mellé, ha „váratlant húz”, vagy csak jól helyezkedik, és gólra váltja csapata támadását.

Ahányszor váratlant húz az adott játékos, annyiszor jegyezzük fel a nevét, így a mérkőzés végére egy, az alább láthatóhoz hasonló ábrán tekinthetjük át, hogy ki hányszor segítette érdemben csapata támadását, azaz ki mennyire volt csapata „kulcsjátékosa”. Ez merőben más, mint egy játékos Instat pontszáma, hiszen az monotonabban, a játékos passzait, párharcait, lövéseit, általa kiharcolt szabadrúgásokat számolja össze, majd egy adott súlyrendszer alapján automatikusan összesíti (ezért van az, hogy a védekező játékosok általában magasabb pontszámot kapnak az MLSZ által megrendelt Instat adatbázisban is, hiszen többnyire könnyebb passzokban érintettek, ráadásul a párharcokban eredményesebbek, mint például az irányítók). A blogon igyekszünk az Instat pontszámok és a „kulcsmomentumok” vegyítésével megítélni a csapatok támadószekcióinak játékosait.

A Videoton játékosainak „kulcsmomentum” számlálója a Gyirmót elleni meccsről

Az NB1Felvezető mindezeken kívül statisztikát vezet a csapatok támadásairól, megkülönböztetve a passzjátékot, a felívelést, illetve a kontratámadásokat. A felvezetőkben és elemzésekben így diagramokon követhetitek, hogy az egyes csapatok milyen támadásfajtákkal milyen gyakoriságban élnek.

Amennyiben kérdésed vagy észrevételed van, bátran írj az nb1felvezeto@hotmail.com email címre.

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr1310407308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása