NB1Felvezető

NB1Felvezető

NB 1-es erősorrend a 13. forduló előtt

2016. október 21. - Elemzo1

 

A magyar labdarúgó-bajnokság aktuális szezonjának 2016-ra eső részéből már csak 7 forduló maradt hátra. Erősorrendünkben most arra vállalkozunk, hogy saját statisztikáink alapján megbecsüljük, hogy hányadik helyen töltik majd a csapatok a téli szünetet. Az alábbi rangsort tehát a csapatok jelenlegi pontszáma, illetve a következő 7 fordulóban várhatóan megszerzett pontszámuk összege alapján állítottuk össze. A rangsor alatt megtaláljátok az ábrákat, amikre a szövegben utaltunk. Ha bővebben olvasnátok egy csapatról, akkor ajánljuk a "Felvezetők" és "Elemzések" rovatokat. 

 

 

1.

Rögtön egy meglepetéssel kell kezdenünk, a Ferencváros első helyére nem sokan tippelnének az elmúlt néhány fordulóban mutatott teljesítményük alapján. A Fradit elsősorban könnyed sorsolása miatt tettük az első helyre, a zöld-fehérek az idén még aktuális 7 meccsükből 4-et is hazai pályán játszhatnak, márpedig a Groupama Arénában többnyire jelentős helyzetben szoktak lenni a kidolgozott helyzetek számát tekintve. A zöld-fehéreket továbbra is a legjobb támadójátékú (1.ábra) és 2. legjobb védekezésű (2. ábra) csapatnak tartjuk.

A Ferencvárosról készült részletes elemzésünket itt olvashatod.

Ferencváros

2.

A Videoton a rossz szezonkezdete óta egy-két megbotlástól eltekintve magabiztosan lépdel felfelé a tabellán. A bajnoki cím sorsa szerintünk köztük és a Ferencváros között fog eldőlni, a telet viszont valószínűleg a bajnoki címvédő mögött töltik majd. Statisztikáink szerint a Videotoné a 2. legjobb támadójáték (1. ábra), illetve a 6. legjobb védekezésben nyújtott teljesítmény (2. ábra).

A Videotonról készült részletes elemzésünket itt olvashatod.

A Paks elleni meccsük felvezetőjét itt találod.

Videoton

3.

A Haladás meglehetősen kétarcú csapat eddig a bajnokságban, képesek bravúrokra (Ferencváros legyőzése) és csalódást keltő vereségekre is (Gyirmót elleni meccs). Támadójátékukat az 5. legjobbnak (1.ábra), védekezésüket a 8. leghatékonyabbnak (2. ábra) mértük, ranglistánkon a 3. helyüket elsősorban annak köszönhetik, hogy több nyerhető meccset is játszanak a hátralevő 7 fordulóban, illetve, hogy jelen pillanatban is a 2. helyen tanyáznak. A szombathelyiek továbbra is az 1-2 gólos meccsek megnyerésének mesterei, ráadásul David Williams személyében idén egy remek formában lévő támadójuk is van.

A Ferencváros elleni meccs kapcsán bővebben foglalkoztunk erősségeikkel, az elemzést is olvashatod.

Haladás

4.

Szerintünk csak a negyedik helyen tölti majd a téli szünetet a Vasas, a fővárosi csapat remekül teljesített az első 12 fordulóban, de érzésünk szerint egyben messze erejük felett is. A tavalyinál sokkal stabilabb védekezés, illetve a sugárzó önbizalom mindenképpen az angyalföldiek mellett szól, de úgy érezzük, hogy ez sem lesz elég ahhoz, hogy megtartsák dobogós helyüket a tabellán. A Vasas támadójátékát és védekezését is a 4. legjobbra mértük (1. és 2. ábra) az első 12 fordulóban, ennek fényében kissé szerencsésnek is nevezhetjük őket, hogy mindössze 9 gólt kaptak.

A Vasasról készült részletes elemzésünket itt olvashatod.

Vasas

5.

A Honvéd támadójátékában egyelőre nem érezzük azt a stabilan meglévő kreativitást, ami képessé tenné őket, hogy kiegyensúlyozottan nyeregessék a meccseiket. Védelmi teljesítményüket a legjobbra mértük a bajnokságban (2. ábra), támadójátékuk viszont csak a 6. legjobb szerintünk (1. ábra). Egyedi stílusban, rendkívül sok felíveléssel, és azokból kiharcolt szabadrúgással operálnak, de hiányzik az a folyamatosan működő passzjáték, ami a Fradi, a Videoton vagy az Újpest esetében például meg van. Szerintünk a telet az 5. helyen töltik, tavasszal viszont nem lepődnénk meg, ha közelebb lopóznának a dobogóhoz.

A Honvédról készült részletes elemzésünket itt olvashatod.

Honvéd

6.

Csak a téli 6. helyre várjuk az Újpestet, annak ellenére, hogy támadójátékukat és védekezésben nyújtott teljesítményüket is a 3. legjobbnak tartjuk (1. és 2. ábra). A lila-fehérek kapcsán legutóbbi felvezetőnkben azt írtuk, hogy lassan a bajnokság szimpatikus veszteseivé válnak, a kreatív passzjátékuk, és a sok kidolgozott helyzetük ellenére sem képesek igazán eredményesnek lenni. Legnagyobb problémájuknak a klasszikus befejező csatár hiányát tartjuk, különösen frusztráló lehet az újpesti szurkolók számára, hogy a probléma megoldására általuk nyáron szerződtetett Novothny Soma Diósgyőrben elkezdte termelni a gólokat. Ha nincs az átigazolásokból való kizárás, valószínűleg jóval feljebb szerepelnének listánkon is.

Az Újpest erősségeiről és gyengeségeiről a Honvéd meccs felvezetőjében részletesen írtunk, ezt itt olvashatod.

Az Újpest - Diósgyőr felvezetője itt érhető el.

Újpest

7.

A Debrecen kerete szinte teljesen megújult szezon közben, ráadásul a 3. mester irányítja már a csapatot az első forduló óta, mi azonban továbbra sem érezzük meggyőzőnek a teljesítményüket (3. ábra). Ahogy az ábránkon is látszik, a jelenleg Leonel Pontes által irányított alakulat ritkán volt egyértelmű fölényben a kialakított helyzetek számát tekintve. A 12 forduló alapján támadójátékukat a 7. (1. ábra), védekezésüket a 9. legjobbra (2. ábra) mértük csupán. Voltak a szezonban meccseik, amiket annak ellenére sem tudtak megnyerni, hogy jelentős fölényben voltak a kidolgozott helyzetek számát tekintve, ha ebben javulni tudnak (amiben nagy segítség lehet Róbert Vittek), még könnyedén beszállhatnak a 3-4. helyekért folyó harcba is.

Debrecen

8.

A téli szünetig 8. helyre várjuk a Mezőkövesdet, elsősorban azért, mert a mögöttük lévő csapatoktól nem számítunk túl sok szerzett pontra a hátralévő 7 fordulóban. Pintér Attila együttese szépen lassan lépegetett előre az ősz folyamán, de továbbra is képtelenek kiegyensúlyozottan veszélyesnek maradni az ellenfelek kapujára, miközben a védekezésük is hagy kívánni valókat maga után. Támadójátékukat a 9. legjobbnak tartjuk (1. ábra), a passzjátékuk esetlegességéről már többször is írtunk. Egyértelmű, hogy a borsodiak nagy fegyvere a rögzített szituációk, de csak ezzel nem lehet stabilan „behúzni” a nyerhető meccseket, főleg úgy, hogy a védelmük, amit a 2. leggyengébbnek tartunk (2. ábra), egyéni hibák sorát produkálta eddig a bajnokságban.

Mezőkövesd

9.

A Gyirmót jelenlegi 10. helye a bajnokságban egyértelmű siker annak fényében, hogy az első 4-5 meccs után katasztrofálisnak tűnt az újonc helyzete. A bajnokság első heteiben zsákszámra kapták a gólokat, ráadásul labdával csak elvétve jutottak át az ellenfelek térfeleire. Mára a győriek védelme döbbenetesen feljavult (4. ábra), támadójátékuk azonban csak akkor képes eredményeket elérni, ha a Csiki, Sallói, Simon, Madarász négyesből mindenki egészséges, amire a szezonban még nem sokszor volt példa. Az elmúl 5-6 fordulóban tőlük látott stabil védekezés sok ellenfél dolgát megnehezítheti, de igazán veszélyes támadójáték hiányában így is csak 9. helyre várjuk őket a téli szünetig.

Gyirmót

10.

Örömre adhat okot az MTK háza táján, hogy a legutóbbi fordulóban két gólt is szereztek, de a tény, hogy ez az előző 11 fordulóban lőtt góljaik majdnem fele, továbbra is árulkodó a fővárosiak teljesítményével kapcsolatban. Nem zárjuk ki, hogy az új stadion inspirálóan hat majd rájuk, de váratlan lenne, ha stabilan jó teljesítménnyel rukkolnának ki a szezonban eddig mutatott formájuk alapján. A kék-fehérek támadóteljesítményét a 2. leggyengébbnek tartjuk (1. ábra), míg a védekezésüket a 7. leghatékonyabbra mértük (2. ábra). Szerintünk az MTK valahol a 10. hely környékén telel majd, amikor is lesz idejük, hogy felmérjék, mi csúszott el az előző szezonhoz képest.
Az MTK-ról készült részletes elemzésünket itt olvashatod.

MTK

11.

A Paks kapcsán le kell szögezzük, hogy érzékeltük a hazai pályán és idegenben mutatott teljesítményük közötti különbséget (5.ábra), de ennek ellenére sem látjuk, hogy hogyan gyűjthetnék a tolnaiak a pontokat sokkal eredményesebben a télig hátralevő 7 fordulóban. A Paks az egyetlen csapat a bajnokságban, amelyik otthon még veretlen, de mindez nem sokat ér úgy, hogy 5 döntetlen mellett 1 győzelem a mérlegük, azaz a veretlenséghez képest nagyon kevés pontot gyűjtöttek hazai pályán. Idegenben egyébként még kevesebbet, mindössze 1 győzelemre és 1 döntetlenre futotta erejükből, ráadásul a kidolgozott helyzeteik alapján nem is igazán érdemeltek volna többet (6. ábra). A Paks támadójátékát a 3. leggyengébbre (1. ábra), védekezésüket viszont az 5. legjobbra mértük a 12 forduló alapján (2. ábra), elsősorban úgy juthatnak a téli szünetig az általunk jövendölt 11. helynél magasabbra, ha az otthoni, általában rendkívül kiegyenlített meccseiket akárhogyan is, de elkezdik megnyerni.

A Videoton elleni meccsük felvezetőjét itt találod.

Paks

12.

Annak ellenére is csak a 12. helyre várjuk a miskolciakat, hogy a Videoton elleni teljesítményük elismerésre méltó volt a legutóbbi fordulóban. A tabella utolsó helyezettje fel tudott nőni a bajnokság talán legerősebb játékoskeretével rendelkező fehérváriakhoz, ráadásul meg is tudta nyerni a meccset. Legtöbb meccsükön viszont a borsodiak jelentős hátrányban voltak a kidolgozott helyzetek tekintetében (7. ábra), ráadásul sorsolásuk a télig hátralévő 7 fordulóban ennek ellenére borzasztóan nehéznek tűnik, egyedül a Paks elleni hazai meccsükön tartjuk őket az esélyesebb csapatnak. A Diósgyőr támadójátéka sokat fejlődött az elmúlt fordulókban, így már 8. legjobbnak tartjuk (1. ábra), védelmi teljesítményüket azonban továbbra is a leggyengébbre értékeljük (2. ábra).

Az Újpest - Diósgyőr felvezetője itt érhető el.

Diósgyőr

 

1. ábra 

2. ábra 

3. ábra 

4. ábra 

5. ábra 

6. ábra 

7. ábra 

 

Ha tetszett az elemzésünk, és szívesen olvasnál hasonlókat, kövess minket Facebookon!

 

 

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr1611826515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása