NB1Felvezető

NB1Felvezető

Újpest vs. MTK (2016. 08. 21.)

Nem tudta feltörni az MTK-bunkert az ígéretes szezont futó újpesti csapat

2016. szeptember 07. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Újpest vs. MTK

Illovszky Rudolf Stadion, 2016. 08. 21.      

Értékelés

Újpest

Az Újpest remek formában vághatott neki a mérkőzésnek, a bajnokság elején elszenvedett két vereség után négyszer is győztesen hagyhatták el a pályát a lila-fehérek, ráadásul a négy nyertes meccsen 7 gólt rúgtak, 1-et kaptak. Ennek megfelelően végig egyértelmű fölényben játszottak a mérkőzésen, birtokolták a labdát, és többnyire rövidpasszos játékkal igyekeztek helyzeteket kialakítani. A lila-fehérek markáns játékstílust sajátítottak el Nebojša Vignjević irányítása alatt, jól járatják körbe a labdát, majd – amint lehetőség adódik – középre ívelik azt. Az MTK ellen mindezek ellenére kevés komoly lehetőségük adódott. Ahogy a helyzetdiagramjukon látszik, egyszer sem sikerült 3-as értékűnél veszélyesebb támadást kialakítaniuk, leggyakrabban az MTK védői által kifejelt beadásokat, komoly veszélyt nem jelentő távoli lövéseket regisztrálhattunk. Összesen 48 újpesti támadáspontot jegyeztünk fel az MTK 23 pontjával szemben, azaz nagyjából kétszer veszélyesebben játszott a hazai csapat.

Az Újpest helyzetdiagramja. Folyamatosan alakították ki a lehetőségeket, de igazán nagy helyzetük nem adódott

Az MTK visszahúzódó védekezése ellen az Újpest kényelmesen játszhatta rövidpasszos játékát, amely azonban nem bizonyult eredményesnek a 16-os előterében tömörülő kék-fehérek ellen.

Az újpestiek mindössze 19-szer kényszerültek felívelni a labdát, 13-szor rögtön el is veszítve azt. Előrerúgott labdát követően 4 beadásig, 1 lövésig, illetve 1 kiharcolt szabadrúgásig jutottak. Igazi fegyverükkel, a passzjátékkal 93-szor éltek, 40 százalékban valamilyen feljegyezhető eredménnyel. Passzjátékot követően 20 beadást, 1 fejest, 9 lövést, 7 kiharcolt szabadrúgást és 5 kiharcolt szögletet regisztrálhattunk.

Az Újpest legkreatívabb játékosa ezúttal is Diarra Souleymane volt. A légiós messze a legtöbb lila-fehér helyzetből vette ki a részét a szezonban, az MTK ellen leginkább beadásaival, cseleivel és lövéseivel vétette észre magát. Diarra annak ellenére játszott remekül, hogy az Illovszky Rudolf Stadion gyepszőnyege továbbra is a leggyengébb minőségű a bajnokságban, ami komoly akadálya a rövidpasszos, cselekre is építő játéknak.

Az Újpest legkreatívabb játékosai. Diarra újra kiemelkedőt nyújtott

 

Több veszélyes lövése volt Cseke Benjáminnak, ezek jelentették az újpestiek legnagyobb lehetőségeit. Diarra-n és Csekén kívül kevés lila-fehér játékos volt kiemelhető. Adódtak jó megmozdulásai Bardhinak, illetve Lázoknak is, de hosszabb időszakokra el is tűntek a meccsen.

MTK

Az MTK a Videoton és a Debrecen elleni meccseihez hasonlóan rendkívül defenzíven játszott. Rövid időszakokra birtokolták csupán a labdát, felállt védelem ellen szinte meg sem próbáltak támadásokat kialakítani, hátrafelé passzok után többnyire felívelték a játékszert. Az 5 említésre méltó lehetőségük közül ennek ellenére 3 passzjáték után alakult ki, ekkor a mérkőzés monotonitásába kissé bealvó újpesti védelemmel szemben tudtak veszélyeztetni. Legnagyobb helyzetük egy szabadrúgás után adódott a 21. percben. Helyzetdiagramjuk meglehetősen szegényes, érdekes, hogy a hosszabbítással együtt számított utolsó 20 percben semmiféle veszélyt nem jelentettek az újpesti kapura, ekkor már teljesen a védekezésre koncentráltak.

Az MTK helyzetdiagramja. Átlagosan 7-8 percenként jutottak el az ellenfél kapujáig, leggyakrabban azonban csak veszélytelen beadásokig és távoli lövésekig jutottak

Az alábbi ábrán látható, hogy legtöbbször felíveléssel (51) próbálkoztak a kék-fehérek. Meglehetősen szomorú képet fest az MTK játékáról, hogy a magasan előrerúgott labdáik 92 százalékban gyors labdavesztéshez vezettek, mindössze 1 beadást, 1 lövést és két kiharcolt szabadrúgást eredményeztek.

Összesen 38-szor próbálkozott passzjátékkal az MTK, ezek 66 százaléka végződött labdavesztéssel. Passzjáték után 5 beadást, 3 fejest, 3 lövést, 1 blokkolt lövést és 2-2 kiharcolt szögletet, illetve szabadrúgást jegyezhettünk fel. Mindössze 5 kontrát vezettek, annak ellenére, hogy úgy tűnt, a taktika hangsúlyos eleme lenne ez a támadásfajta. A Videoton ellen győzelmet, a Debrecen ellen döntetlent ért 1-1 jól kivitelezett kontratámadás, ezúttal azonban csupán 2-szer vezetett kontrát úgy a kék-fehér csapat, hogy az támadáspontot eredményezett.

Az MTK legkreatívabb játékosai. Kanta József és Torghelle Sándor 1-1 pontja sejteti, hogy nem volt az igazi a támadójáték

Összesen 5-ször jegyeztük fel Hrepka Ádám nevét, a rutinos játékos kevésbé a helyzetek teremtésénél, mint inkább a befejezéseknél tűnt fel. Két veszélyesebb fejese és egy lövése is volt. Hrepkán kívül Jakab Dávid, illetve Vadnai Dániel volt említhető, Vadnai néhány alkalommal jól lépett fel a támadásokhoz, azonban gyakran ők is meglehetősen tanácstalanok voltak a keveset mozgó, fantáziátlan MTK-ban.

Összességében elmondható, hogy az Újpest a meccs elejétől sokkal többet tett a győzelemért, de képtelen volt igazán veszélyes helyzeteket kialakítani a tömörülő, zárt védelmi alakzatát feladni ritkán hajlandó MTK-val szemben. Várhatóan jót tesz majd a lila-fehér csapat támadójátékának, ha visszaköltözhetnek saját stadionjukba, hiszen a Vasas-pálya talaja továbbra is rossz minőségű, ami lassítja az újpestiek jellegzetes, rövidpasszos játékát. Az MTK úgy tűnt, örül az egy pontnak, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy ismét időhúzó cserével éltek a hosszabbításban. A Ferencváros ellen várhatóan nagyon hasonló MTK-t láthatunk majd, kérdés, hogy ez mire lesz elég a bajnokság legjobban támadó csapatával szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr7411687375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása