NB1Felvezető

NB1Felvezető

Videoton vs. Ferencváros felvezető (2016. 09. 21.)

Az idegenben gyengélkedő Ferencvárost a hazai pályán egyre meggyőzőbb Videoton fogadja

2016. szeptember 21. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Videoton vs. Ferencváros

Pancho Aréna, 2016. 09. 21.  20:00  (M4Sport)

Összefoglaló megállapítások

  • Statisztikáink szerint bajnokság legjobb támadójátékát és legjobb védekezését produkáló Ferencváros látogat a 2. legtöbb helyzetet kialakító, és 5. leghatékonyabb védelmű Videotonhoz.
  • A Ferencváros védekezési teljesítményben mért előnyét lerontja, hogy a zöld-fehérek a szezonban a kevés ellenük kialakított helyzet ellenére kapnak arányában sok gólt.
  • A Videoton minden hazai mérkőzésén fölényben volt a kialakított helyzetek számát tekintve, de kétszer is vereséget szenvedett.
  • A Ferencváros rendkívül sok helyzetet dolgoz ki hazai pályán, idegenben viszont – mintha egy másik csapatot látnánk – csupán annak harmadát. A Fradi 4 idegenbeli meccsén mindössze 3 gólt rúgott, míg az 5 hazain 15-öt.
  • A Videoton a legutóbbi 5 meccséből 4-et megnyert, ráadásul ezeken 15 gólt rúgott és 5-öt kapott.
  • A Ferencváros legutóbbi 5 meccse sokkal kevésbé meggyőző formát mutat, 2 győzelem mellett, 2 vereség és 1 döntetlen a mérlegük.
  • A bajnokság két leggyakrabban passzjátékkal élő, és passzjáték után a legtöbb helyzetet kialakító csapata találkozik.
  • A Fradi annak ellenére szerezte a legtöbb gólt kontrajáték után a bajnokságban, hogy a legkevesebbszer próbálkozhatott vele.
  • A két csapat végezhette el a legtöbb szögletet a szezonban (73-73), a Videoton sarokrúgások után már 6 alkalommal is eredményes volt.

Támadójáték hatékonysága

A legjobb támadójáték találkozik a második legjobbal szerda este, már csak ezért is rendkívüli mérkőzésre van kilátás. A két csapat ráadásul egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből a kidolgozott helyzetek számát tekintve, nem véletlenül jósoltuk a 9. forduló előtti erősorrendünkben, hogy még néhány forduló elteltével, az ő nevükkel kezdődik majd a tabella. Itt még azonban nem tartunk, a Videoton rossz szezonkezdeten, a Ferencváros pedig több, a szurkolói szempontjából csalódást keltő mérkőzésen van túl. A két csapat támadójátékával a továbbiakban még részletesen foglalkozunk.

Védelmek hatékonysága

A fenti, védekezésben mutatott teljesítményt, azaz ellenfeleknek engedélyezett helyzetek számát mutató ábránkon már jelentősebb különbség látszik a két csapat között, de ezúttal is ki kell emeljük, hogy a Ferencváros a kevés ellene kialakított helyzetből arányában nagyon sok gólt kap. Érdekes jellegzetessége ez a zöld-fehéreknek, ami a rossz helyzetkihasználásuk mellett a fő indoka, hogy idén csak időszakosan emlékeztetnek az előző bajnokságot fölényesen nyerő Fradira. A Videoton védekezését is sokáig dobogósra mértük, az Újpest elleni gólparádé azonban néhány hellyel visszább tolta a fehérváriak védekezésének átlagos teljesítményét.

Csapatok fordulónként mutatott teljesítménye

A Videoton fenti ábrája kapcsán elsősorban arra hívnánk fel a figyelmet, hogy minden hazai meccsükön jelentős fölényben voltak a kidolgozott helyzetek tekintetében, amit némiképp árnyal, hogy a Diósgyőr és a Vasas is 3-3 ponttal távozott a Pancho Arénából. A fehérváriak legutóbbi három hazai meccse kapcsán szinte csak pozitívumot tudunk említeni, összesen 10 gólt szereztek ezeken a találkozókon, miközben csak egyet kaptak, így teljesen megérdemelten zsebelték be a győzelmeket. A fenti ábrán egyébként az is remekül látszik, hogy a Mezőkövesd, a Debrecen és a Haladás ellen is jelentős fölényben voltak a kidolgozott helyzetek tekintetében.

A fenti a legaggasztóbb ábránk, amit a Ferencváros szezonbeli teljesítményével kapcsolatban mutatni tudunk a Videoton elleni vendégjáték előtt, hiszen szembeötlő rajta, hogy mekkora különbség tátong a zöld-fehérek hazai pályán és idegenben mutatott támadóteljesítménye között. Míg a védekezésben nincs jelentős eltérés (piros oszlopok), addig a kidolgozott helyzetek számát tekintve idegenben egyedül a Gyirmót ellen tudtak jelentős fölényben lenni, ráadásul az a produkció is csak egyetlen gólra volt elég. A Fradi otthon átlagosan 92 támadáspontnyi helyzetet dolgoz ki, míg idegenben ennek csak bő harmadát, 33-at. Védekezésben nincs érdemi különbség, otthon 29, idegenben 28 az ellenfeleik által elért átlagos támadáspontotok száma.

Kulcsjátékosok

A fenti ábra alapján elsősorban természetesen Danko Lazovicot érdemes kiemelni, aki az Újpest ellen gólt lőtt, majd két gólpasszt adott szűk 60 perc alatt. A rutinos támadót többször dicsértük már a szezonban, de ahhoz, hogy visszavont támadóként ilyen jól tudjon játszani, nagy segítség számára, hogy Géresi Krisztián és Feczesin Róbert is remek formában vannak. A Videoton két szélsővédője, Nego és Stopira – amellett, hogy védekező feladatukat is jól oldják meg – rendszeresen fellépnek a támadások segítéshez, ami kulcsfontosságú a fehérváriak kiemelkedően sok beadással operáló passzjátéka szempontjából. Mivel Suljic és Kovács keveset játszott az elmúlt néhány fordulóban, ezért még Oliveirát említenénk, akinek gyorsasága talán valamelyest kopott az elmúlt években, a kulcspasszok tekintetében azonban mintha csak javult volna a támadó, az Újpest ellen is remek labdákat osztogatott a társaknak. Óriási variációs lehetőség áll rendelkezésre Henning Berg számára, kíváncsian várjuk, hogy ezúttal kik mellett teszi le a voksát.

Továbbra is Nagy Dominiket tartjuk a legkreatívabb zöld-fehér játékosnak a szezonban, a fiatal támadó fáradhatatlanul kéri el a labdákat a támadások építésénél, és rendre nem is a könnyű megoldásokat választja, hanem cselekkel, sprintekkel igyekszik zavart kelteni az ellenfél védelmében. Florian Trinks a második ábránkon, de a német játékos teljesítménye az első 4-5 fordulóhoz képest jelentősen visszaesett. Cristian Ramirez eltiltás miatt fog hiányozni a Videoton ellen, ami érdemben árthat a ferencvárosi szélsőjátéknak, amire egyébként Lovrencsics Gergő visszatérése pozitív hatást gyakorolt. Érdekes kérdés, hogy Thomas Doll újra megpróbálja-e egyszerre szerepeltetni Djuricint és Bödét, egyelőre nem tűnt számunkra tökéletesnek a két játékos közötti összhang, de míg Böde továbbra is rendkívül gólveszélyes, addig Djuricin a lehetőségei kihagyogatása mellett, azért a társak számára előkészített helyzetekben is jeleskedett.

Várakozások

A bajnokság két leggyakrabban passzjátékot alkalmazó csapata találkozik szerda este, ráadásul a felek a legtöbb lehetőséget dolgozták ki, és a legtöbb gólt is szerezték eddig a szezonban passzjátékot követően. Az alábbi összehasonlító ábrán azért látszik különbség a két csapat játéka között, a Ferencváros 6 százalékkal gyakrabban alkalmazott passzjátékot, míg a fehérváriaknak 4 százalékkal gyakrabban nyílt lehetőségük kontrákra.

A két csapat passzjáték terén elért kiemelkedő teljesítményét a következő táblázattal tudjuk ábrázolni, ahol annál zöldebb tónusúak a téglalapok színei, minél kedvezőbb egy-egy adat, az „Összes” és az „Alkalmazás százaléka” oszlopokban a pirosodás pedig a növekvő gyakoriságot jelöli:

[A fenti táblázatban még nem szerepelnek a Diósgyőr-Mezőkövesd, illetve a Haladás-Vasas mérkőzések adatai]

 

A fenti táblázat alapján arra hívnánk még fel a figyelmet, hogy a Videoton még a Ferencvárosnál is gyakrabban próbálkozik beadásokkal, aktív szélsőjátékra minden jel szerint szerda este is számíthatunk a fehérváriaktól.

A Fradi Debrecen elleni meccse kapcsán is hangsúlyoztuk, hogy rendkívül veszélyes a zöld-fehérek kontrajátéka, ez ezúttal is fontos tényező lehet, ha előnybe kerül a vendégcsapat, illetve, ha a Videoton túl vehemensen ostromolja a budapestiek kapuját. A kontrák összehasonlító táblázatát is megmutatjuk, a színek ugyanazt jelképezik, mint a passzjáték táblázaton:

[A fenti táblázatban még nem szerepelnek a Diósgyőr-Mezőkövesd, illetve a Haladás-Vasas mérkőzések adatai]

 

Jól látszik, hogy a Fradi annak ellenére szerezte a legtöbb gólt és volt a legveszélyesebb (Elért támadáspontok) kontrák után, hogy a legkevesebbszer élhetett ezzel a támadástípussal eddig a bajnokságban.
Egy utolsó táblázatot is mutatunk, ezúttal Videoton fölénnyel. A lenti összehasonlításban az látszik, hogy szögletek után a Videoton (6), a Vasas (4), illetve a Ferencváros (3) szerezte a legtöbb gólt a bajnokságban, a Vidi és a Fradi ezzel párhuzamosan sokkal gyakrabban is jut sarokrúgásokhoz (73-73), mint a többi csapat átlagosan (42).

[A fenti táblázatban még nem szerepelnek a Diósgyőr-Mezőkövesd, illetve a Haladás-Vasas mérkőzések adatai]

 

Összességében egy sokpasszos, magas színvonalú mérkőzésre számítunk, ahol a Videoton  hazai pályán mutatott dominanciája, illetve a Ferencváros idegenbeli gyengébb teljesítménye miatt a Videotont tartjuk esélyesnek. A két csapat magas gólszerzési potenciálja, illetve a Ferencváros kiemelkedő kontrajátéka miatt a több gólos különbséget sem tartjuk elképzelhetetlennek.

 

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr8211733875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása