NB1Felvezető

NB1Felvezető

Debrecen vs. Honvéd felvezető (2016. 09. 20.)

Az önbizalommal teli Honvéd utazik az edzőváltás óta sem igazán meggyőző Debrecen otthonába

2016. szeptember 20. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Debrecen vs. Honvéd

Nagyerdei Stadion, 2016. 09. 20.      20:00  (M4Sport)

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság 4. legjobb támadójátékát és 2. legjobb védekezését produkáló Honvéd látogat a 6. legtöbb helyzetet kialakító, és mindössze 10. leghatékonyabb védelmű Debrecenhez.
  • A Honvéd 5 vendégszerepléséből 2-szer veszélyesebben játszott, mint ellenfele, a két meccsből azonban csak a Diósgyőr ellenit tudta megnyerni.
  • A Debrecen hazai pályán kétszer annak ellenére nem tudott nyerni, hogy fölényben volt a kialakított helyzetek tekintetében, a Haladás ellen 0-1, az MTK-val szemben 1-1 volt a végeredmény.
  • A Honvéd támadójátéka sokat fejlődött Davide Lanzafame érkezésével, Eppel Márton hiánya miatt azonban nem teljes fegyverarzenáljával fut ki a pályára a vendégcsapat.
  • A Debrecen legutóbbi 3 meccsén hátrányban volt a kidolgozott helyzetek tekintetében, igaz, a Videotonnal, az Újpesttel és a Ferencvárossal találkoztak.
  • A Honvéd a 15-ből mindössze 1 gólját szerezte passzjáték után, szabadrúgásokból és kontrákból viszont rendkívül veszélyesek a vörös-feketék.
  • A mérkőzés képét meghatározhatja, hogy a Honvéd az egész bajnokságban a leggyakrabban íveli előre a labdát, ráadásul a Debrecen is ligaátlag felett választja ezt a támadásformát.

Támadójáték hatékonysága

Ahogy a fenti ábrán látszik, a Honvéd a negyedik legjobb támadójátékot produkálta az eddig eltelt 9 forduló alapján. Néhány nappal ezelőtt még meglehetősen más képet festett volna a fenti ábra, azóta azonban a budapestiek nagyon meggyőzően verték az MTK-t, míg a Debrecen támadásban keveset nyújtva maradt alul a Fradi vendégeként. A korábban a legveszélyesebb négybe mért Loki támadójátékát a 10. forduló előtt már bátran nevezhetjük átlagosnak.

Védelmek hatékonysága

A fenti, védekezésbeli hatékonyságot összesítő ábránkon még nagyobb különbség tátong a két csapat között. A Honvéd – az Újpestet épp az előző forduló alapján megelőzve – a 2. legkevesebb helyzetet engedélyezte ellenfelei számára az eddig eltelt 9 forduló alapján. A Debrecen védekezésben mutatott teljesítményét ezzel szemben kifejezetten gyengére, a 10. legjobbra – azaz a 3. legrosszabbra – mértük a szezonban.

Csapatok fordulónként mutatott teljesítménye

A Debrecen fenti ábrája kapcsán elsősorban arra hívnánk fel a figyelmet, hogy bár meglehetősen gyenge szezont futnak a hajdúságiak, és otthon is mindössze 2 meccsüket tudták megnyerni az 5-ből, hazai pályán az Újpest elleni meccs kivételével mindannyiszor fölényben voltak a kialakított helyzetek számát tekintve. Kevésbé biztató ugyanakkor a Loki számára, hogy az elmúlt 3 meccsükön – ahogy fenti is látszik – mindannyiszor hátrányban voltak a kidolgozott helyzetek számát tekintve, ráadásul 9 gólt kaptak, és mindössze 4-et rúgtak.

A Budapest Honvéd hullámzó, de mégis meggyőzőbb formát mutat az eddig eltelt 9 forduló alapján, mint ellenfele, aggodalomra adhat okot ugyanakkor a fővárosiak háza táján, hogy mindössze kétszer, a Diósgyőr és a Mezőkövesd ellen voltak vendégként fölényben a helyzetek számát tekintve.

Kulcsjátékosok

A fenti ábra alapján továbbra is azt tudjuk kiemelni, amit a Debrecen kulcsjátékosai kapcsán mindig szoktunk, azaz, hogy a legkreatívabb 5 játékosuk közül 2 is távozott, egyelőre pedig nem látszik, hogy a frissen érkezettek közül ki tudja őket pótolni. Tovább nehezíti a Loki dolgát, hogy Holman Dávidot előbb sérülés, majd betegség hátráltatta. Szerintünk a debreceni támadójáték akkor lehet igazán veszélyes, ha az eddig kreatívabban játszó játékosok mellé (Horváth, Djelmic, Takács) fel tud nőni a visszatérő Holman Dávid, illetve a nem rég igazolt Tőzsér Dániel.

A Honvéd kulcsjátékosai kapcsán elsősorban mindenképpen azt emelnénk ki, hogy Davide Lanzafame mindössze 2 játszott meccsel zárkózott fel az 5. helyre, illetve, hogy a vörös-feketék fiataljai, elsősorban Koszta és Gazdag rohamos léptékben zárkózik a sérülése miatt pihenni kényszerülő Eppel Mártonhoz. Koszta játszatása Rossi talán legjobb húzása volt a szezonban, de mindenképpen meg kell említsük, hogy Gazdag már a 3. büntetőjét harcolta ki az MTK elleni összecsapáson, ahol egyébként úgy szerzett 5 gólt a Honvéd, hogy legveszélyesebb játékosa, Eppel Márton nem léphetett pályára.

Várakozások

A Honvéd az egész bajnokságban a legtöbbször él felíveléssel, de a Debrecen 32 százaléka is enyhén átlag feletti, ez várhatóan a kedd esti meccs képét is erősen meghatározza majd, ennek ellenére időszakosan kialakulhat látványos, szép játék.

A Debrecen legutóbbi edzőváltása óta egyszer sem volt igazán meggyőző számunkra, támadójátékban csupán rövidebb periódusokban mutattak tudatosságot és valódi kreativitást. Utóbbi 3 meccsükön kifejezetten passzívan játszottak, a labdát keveset birtokolták, gyakran enyhe kockázatvállalás helyett is azonnal előreívelték azt, ami jelentős részben feltehetőleg annak szólt, hogy minőségi ellenfelekkel találkoztak. A Honvéd ellen sem lesz sokkal könnyebb dolguk, a budapestiek védekezése az egész szezonban meggyőző volt, míg támadójátékuk elsősorban Lanzafame érkezésével vált igazán ütőképessé.  

Nem lepődnénk meg, ha a meccsen a Honvéd lenne a több helyzetet kidolgozó csapat. A Lokitól azt várjuk, hogy az elmúlt fordulókhoz képest többet birtokolják a labdát, illetve, hogy igyekezzenek ráerőltetni az akaratukat a vendégekre, más kérdés, hogy a debreceni támadójáték eredményességével kapcsolatban erősen szkeptikusak vagyunk, annak ellenére is, hogy Holman Dávid visszatérhet a pályára.

 

 

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr3811731631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása