NB1Felvezető

NB1Felvezető

Paks vs. Gyirmót felvezető (2016. 09. 17.)

A hazai pályán kiegyensúlyozott Pakshoz a győzelem ízét frissen megízlelő Gyirmót érkezik vendégségbe.

2016. szeptember 16. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Paks vs. Gyirmót

Paksi Stadion, 2016. 09. 17.  18:30  (M4Sport)

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság 9. legjobb támadójátékát és 6. legjobb védekezését produkáló Paks fogadja a leggyengébben támadó és 2. legkevésbé meggyőzően védekező Gyirmótot.
  • A Paks hazai pályán nyújtott teljesítményével sok csapat cserélne: 1-1 döntetlen a Videoton és a Ferencváros ellen, illetve egy Diósgyőr elleni győzelem a mérlegük.
  • A Gyirmót védekezésben mutatott teljesítménye a 4. forduló óta trendszerűen javul, amihez további adalék, hogy két légiós is érkezett a védelembe az átigazolási időszak végén.
  • A Paks mindössze a Diósgyőr ellen tudott egyértelműen fölénybe kerekedni a kialakított helyzetek számát tekintve.
  • A Gyirmót csak egyszer, szintén a Diósgyőr ellen volt veszélyesebb a kapura, mint ellenfelei.
  • A gyirmóti támadójátéknak legjobbat kulcsjátékosainak sérülésből való visszatérése tette. A győri oldalon elsősorban a Simon, Csiki, Madarász, Sallói négyesre érdemes figyelni a helyzetek kialakítása terén.
  • Két hasonló stílusban játszó csapatot, illetve enyhe paksi mezőnyfölényt várunk a meccsen, amelyen a két csapat eddigi teljesítményét, illetve a Paks hazai pályán elért eredményeit figyelembe véve egyértelműen az atomvárosiak az esélyesek.

Támadójáték hatékonysága

A fenti ábrán látszik, hogy a paksiak támadójátékát a 8. legerősebbre mértük idáig a bajnokságban, de bizakodásra adhat okot a hazaiak számára, hogy a támadásban eddig leggyengébben teljesítő Gyirmót lesz az ellenfelük.

Védelmek hatékonysága

Hasonló a különbség a két csapat védelmeinek hatékonyságát tekintve is, a Paks itt a 6., míg a Gyirmót a 11.

Csapatok fordulónként mutatott teljesítménye

A fenti ábra alapján elsősorban azt emelnénk ki, hogy a Paks bajnoki táblázaton elfoglalt 11. helye ellenére mindössze kétszer maradt alul jelentősen a kialakított helyzeteket tekintve, mindkétszer idegenben egyébként. A paksiak mellett szól, hogy otthon tudtak tartani 1-1 pontot a Videoton és a Ferencváros ellen is, a Diósgyőrt pedig hátrányból fordítva tudták legyőzni, ahogy az ábrán látszik, teljesen megérdemelten. Annak ellenére meggyőző tehát hazai pályán Csertői Aurél együttese, hogy a bajnokság egészét tekintve nem lehetnek túl elégedettek a teljesítményükkel.

Rendkívül szembetűnő a fenti, gyirmóti támadáspont ábra kapcsán, hogy a 4. fordulótól folyamatosan javuló teljesítményt nyújtanak védekezésben, ami a legutóbbi meccsükön jó támadóteljesítménnyel is párosult, így megérdemelten nyertek a Diósgyőr ellen.

Kulcsjátékosok

Meglehetősen szegényes a paksi kulcsmomentum ábra, ami egyáltalán nem véletlen annak tudatában, hogy – ahogy fent mutattuk – csupán a 8. legveszélyesebb támadójátékot produkálják idén. Haraszti Zsolt, Hahn János és Bartha László a csapat kreativitásának fő forrásai, de mindegyikük képes hosszabb időszakokra is „nyomtalanul eltűnni” a pályán.

A fenti ábra alapján teljesen egyértelmű, hogy kit láttunk a legkreatívabb győrinek a 8 forduló alapján. Simon András minden tőle telhetőt megtesz, de – főleg az első 5-6 fordulóban – nagyon magányosnak éreztük a támadót. Csiki Norberttel és Sallói Dániellel alkotott hármasuk volt a Diósgyőr elleni meccsen a támadások fő motorja, ahogy a forduló előtti erősorrendünkben is írtuk, ha egészségesek maradnak, érdemben léphet előre a gyirmóti támadójáték.

Várakozások

Ahogy a lenti ábránkon látszik, két szinte teljesen azonos stílusban labdarúgó csapatot láthatunk majd szombat este.

A két csapat passzjátékának hatékonysága között viszont jelentős a különbség:

A paksiak annak ellenére éltek jóval többször passzjátékkal, hogy ugyanolyan arányban alkalmazzák azt, mint a Gyirmót. Ennek oka egyszerűen annyi, hogy többször van birtokukban a labda, azaz többször kezdeményezhetnek támadásépítést. A leglényegesebb különbség azonban nem ez, hanem, hogy másfélszer veszélyesebbek is passzjátékból a hazaiak. Kiemeltük még, hogy kétszer gyakrabban jutnak beadásokig a paksiak, ez feltehetően egyszerű stílusbeli különbség, ami talán enyhülhet azáltal, hogy Novák Csanád személyében olyan, jól fejelő csatárra tettek szert a vendégek, akinek már van értelme középre ívelni a labdákat.

Ha tetszett a felvezető kövess minket a Facebookon!
https://www.facebook.com/NB1Felvezeto/

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr5311715301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása