NB1Felvezető

NB1Felvezető

Ferencváros vs. Újpest felvezető (2016. 09. 24.)

A Groupama Arénában továbbra is domináns zöld-fehérek a gólerős csatár hiányában kissé "fogatlan" Újpestet fogadják

2016. szeptember 24. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Ferencváros vs. Újpest

Groupama Aréna, 2016. 09. 24.        20:30  (M4Sport)

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság 3. legjobb támadójátékát és 3. legjobb védekezését produkáló Újpest látogat a legtöbb helyzetet kialakító, és ellenfelei számára legkevesebb lehetőséget engedélyező Ferencvároshoz.
  • A Ferencváros védekezése kapcsán továbbra is ki kell kiemelnünk, hogy a zöld-fehérek a szezonban a kevés ellenük kialakított helyzet ellenére kapnak arányában sok gólt.
  • Az Újpest 4 idegenbeli meccsből 2 győzelem, 2 vereség a mutatója, általunk mért teljesítményük ennél azért jobb, 3-szor enyhe fölényben, egyszer „egálban” voltak idegenben a kialakított helyzetek számát tekintve.
  • A Fradi hazai pályán mutatott támadójátéka a kialakított helyzetek számát tekintve végig meggyőző volt a szezonban, más kérdés, hogy a helyzetkihasználásuk otthon is meglehetősen hektikus.
  • Az Újpest legégetőbb problémája a jó formában lévő csatárok teljes hiánya, ezt tartjuk a rossz újpesti helyzetkihasználás fő okának is.
  • A Ferencváros helyzetkihasználásán – mint otthon mindig – ezúttal is rendkívül sok múlhat, ebből a szempontból nem jó hír a zöld-fehérek számára, hogy legeredményesebb támadójuk, Böde Dániel valószínűleg nem léphet pályára.
  • Két nem túl jó formában lévő csapat találkozik szombat este, a Ferencváros legutóbbi 5 meccsén 2 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség a mérlege, az Újpest esetében ez 1 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség.
  • A mérkőzés képét döntően meghatározhatja, hogy a legtöbbet és a 3. legtöbbet passzjátékkal élő csapat találkozik egymással, illetve, hogy a Ferencváros otthon jelentősen többet birtokolja a labdát, mint ellenfelei.

 

Támadójáték hatékonysága

Ahogy a fenti ábrán látszik, a kialakított helyzetek számát tekintve két dobogós csapat találkozik a szombat esti rangadón. A Ferencváros az első forduló óta a legveszélyesebben játszó csapat, a Videoton és az Újpest pedig a szezon során folyamatosan fejlődve zárkózott fel a zöld-fehérek mögé a 2. és 3. helyre. A Fradira és az Újpestre is igaz, hogy jóval kevesebb gólt szereznek, mint amennyit a kidolgozott helyzeteik száma indokolna. Az Újpest esetén ennek szerintünk egyértelmű oka, hogy nem rendelkeznek jó formában lévő befejező csatárral, aki stabilan gólra váltaná a kidolgozott helyzeteket.

Védelmek hatékonysága

Az ellenük kialakított helyzetek számát tekintve is két dobogós csapatról beszélhetünk. Az újpesti védelem még a fenti ábrán látottnál is jobb teljesítményre lehetne képes, ha Heris és Kálnoki folyamatosan egészséges lenne, a Fradinál pedig – ahogy eddig minden meccsük előtt – ezúttal is ki kell emeljük, hogy a kevés ellenük kialakított helyzet ellenére kapnak arányában sok gólt.

Csapatok fordulónként mutatott teljesítménye

Szintén visszatérő elem a Ferencváros meccseihez írt felvezetőinkben, hogy kiemeljük, a Fradi támadógépezete sokkal jobban működik otthon, mint idegenben. A fenti ábrán jól látszik ez a hullámzás (zöld oszlopok) a hazai, illetve a vendégszereplések alkalmával kialakított helyzetek között. A zöld-fehérek várhatóan ezúttal is jelentős fölényben lesznek a kialakított helyzetek számát tekintve, de ebből csak óvatosan vonhatunk le következtetéseket, hiszen a Vasas és a Mezőkövesd ellen is abszolút fölényben voltak ebben a tekintetben, mégsem sikerült nyerniük. A hazaiak helyzetkihasználása tehát várhatóan ezúttal is az egyik legfontosabb tényező lesz, ebből a szempontból tehát különösen fájó lehet számukra, hogy Böde Dániel, eddigi legeredményesebb játékosuk nem léphet pályára.

A fenti ábra alapján most elsősorban a lila-fehérek idegenbeli teljesítményére koncentrálnánk. Az eddigi 4 meccsükből 3-szor enyhe fölényben, egyszer nagyjából egálban voltak a kialakított helyzetek számát tekintve, ehhez képest 2 győzelem mellett 2 vereség a mérlegük. Az Újpest fenti, fordulónkénti teljesítményábrájából azért nehéz egyértelmű következtetéseket levonni, mert a meccsenként kialakított helyzeteik száma nem mozog szorosan együtt a szerzett góljaik számával, aminek oka – a korábban már kiemelt – rossz helyzetkihasználásuk. Többször is láttuk már a lila-fehéreket ellenfelüknél jelentősen több helyzetet kialakítani egy meccsen, mégsem bezsebelni a három pontot, ilyen volt a Diósgyőr, az MTK és a Haladás elleni mérkőzésük is.

Kulcsjátékosok

A fenti ábra alapján egyértelmű, hogy kiket láttunk eddig a legkreatívabbnak a zöld-fehérek játékosai közül, most inkább azzal foglalkoznánk, hogy az elmúlt néhány meccsen kiket tartottunk a legjobbnak támadásban. Nagy Dominik a Videoton ellen jóval kevésbé volt meggyőző, mint az előző 8 fordulóban, de a fehérváriak rendkívül minőségi védelmi alakzata ellen nem is volt könnyű dolga a fiatal középpályásnak, aki ennek ellenére az Újpest elleni meccs egyik kulcsjátékosa lehet, hiszen hazai pályán végig jól teljesített a szezonban. Florian Trinks remek formában kezdte a szezont, az elmúlt 3-4 fordulóban viszont jelentősen visszaesett a teljesítménye.

Marco Djuricin megkerülhetetlen a Fradi támadójátéka szempontjából, a légiós valószínűleg rossz helyzetkihasználása miatt továbbra sem lopta be magát a szurkolók szívébe, ennek ellenére kiemelkedően gyakran kerül helyzetbe, és 4 góljával azért mégiscsak a Fradi 2. a bajnokság – holtversenyben – 3. legjobb gólszerzője. Nem árt odafigyelni rá, hiszen, ha elkezdi átlagos arányban értékesíteni a gólhelyzeteit, gyorsan a góllövőlista élére kerülhet.

Ramirez visszatér, Lovrencsics pedig újra egy sorral előrébb játszhat, mindkét tényező érdemben javíthatja a ferencvárosi szélsőjátékot a Videoton elleni meccshez képest. Egy mondat erejéig érdemes kitérni még Ryu Seungwoo-ra, a koreai légióst könnyen lehet, hogy góltól fosztotta meg a rosszul helyezkedő Djuricin a Vidi ellen, eddigi pályára lépései alkalmával mindig gyorsaságot és kreativitást hozott a zöld-fehérek játékába.

Az Újpest kulcsjátékosainak fenti ábrájáról szinte lelóg Souleymane Diarra, az elmúlt két meccs alapján mégsem őt, hanem Balogh Balázst említenénk elsősorban. A fiatal támadó rendkívül jó formában tért vissza sérüléséből, egyből az újpesti támadójáték egyik motorja lett, feltehetően ezúttal is biztos helye lesz a kezdőcsapatban. Diarrát sérülés miatt kellet lecserélni a hétközi meccsen, szereplése rendkívül fontos lehet a lila-fehérek támadójátéka szempontjából, de ez a fenti ábra alapján is egyértelmű.

Viktor Angelov-ra hívnánk még fel a figyelmet, a légiós sérülése után újra a kezdőcsapatban találta magát, ami nem véletlen, hiszen Lázok János és Nemanja Andric sem szállította a gólokat eddig a szezonban. Nebojsa Vignjevics feltehetően sok mindent megadna egy gólerős csatárért, kérdés, hogy Angelov képes lesz-e azzá válni.

Várakozások

A lenti, összehasonlító támadástípus ábránkon látszik némi eltérés a két csapat játéka között, hiszen a Fradi 9 százalékponttal gyakrabban alkalmaz passzjátékot, ennek ellenére hangsúlyozzuk, hogy két alapvetően passzjátékkal operáló, gyakran az ellenfél térfelén letámadó, hasonló stílusú csapatról van szó.

Ezt az állításunkat bizonyítja a lenti, támadástípusok szerint kialakított helyzetek számát és veszélyességét egyesítő ábránk, amin az látszik, hogy a két csapat nagyjából hasonló arányban veszélyezteti a kaput az egyes támadástípusokat tekintve, a Ferencváros azonban szinte minden kategóriában enyhén jobban teljesít, mint ellenfele. Az Újpest több eredményt ér el felívelések után, mint a Fradi, ez azonban jelentős részben annak tudható be, hogy egy kicsit többször is kísérleteznek magasan előrerúgott labdákkal a lila-fehérek. A lenti ábra ettől eltekintve szerintünk jól visszaadja a két csapat stílusa közötti hasonlóságot, illetve a hatékonyságbeli enyhe különbséget.

A hasonlóság egyébként a lenti, a csapatok passzjátékát összehasonlító táblázat adataiból is szembetűnő. Jól látszik, hogy a Ferencváros mellett a Videoton és az Újpest játszik a legkarakteresebben passzjátékra alapozva, ami a góljaik számában, illetve a kialakított helyzetek tekintetében (Elért támadáspont) is szembetűnő. Kiemelnénk még, hogy az Újpest még a Fradinál is többször próbálkozik beadásokkal passzjáték után, ennek tudatában különösen fájó lehet a lila-fehéreknek, hogy nem rendelkeznek egy olyan klasszikus center típusú csatárra, amilyen a zöld-fehéreknél Böde, a Videotonnál pedig Feczesin.

[A táblázatban nem szerepelnek az MTK-Diósgyőr, a Gyirmót-Vasas, illetve a Mezőkövesd-Paks mérkőzések adatai]

 

A fentieket alapján tehát egy passzjáték orientált mérkőzésre számíthatunk, amelyen várhatóan a Ferencváros játszik fölényben a helyzetek számát tekintve. A Fradi kapcsán mindig kiemeljük, hogy rendkívül veszélyesek kontrákból, amire azonban kevés lehetőségük nyílik. Ez döntő tényező lehet abban az esetben, ha a zöld-fehérek viszonylag korán előnybe kerülnek.

Az Újpest várhatóan ritkábban jut el ellenfele kapujáig, mint azt megszokhattuk, ettől függetlenül hasonló stílust, azaz sok passzt és beadást várunk a vendégektől. Mindkét csapat rossz helyzetkihasználást produkált eddig a bajnokságban, az ebben való javulásra elsősorban a Fradinak lesz lehetősége szombat este, ennek ellenére egyáltalán nem írnánk le az adataink szerint 3. legjobb védelemmel és 3. legjobb támadójátékkal bíró újpestieket.

 

 

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr2511739655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása