NB1Felvezető

NB1Felvezető

Haladás vs. Ferencváros felvezető (2016. 10. 15.)

Az idegenben továbbra sem meggyőző Ferencváros a hazai pályán meglehetősen masszív Haladáshoz látogat

2016. október 14. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Haladás vs. Ferencváros

Soproni Városi Stadion,         2016. 10. 15.   18:00 

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság legjobb támadójátékát és legjobb védekezését produkáló Ferencváros látogat a 7. legtöbb helyzetet kialakító, és 8. legjobb védelmi teljesítményt mutató Haladás otthonába.
  • A Haladás 6 hazai meccséből 3-at megnyert, emellett 2 döntetlen és 1 vereség a mérlege, ugyanakkor igazán jó támadójátékkal rendelkező csapattal még nem találkozott hazai pályán.
  • A Ferencváros idegenbeli mutatója 2 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, legutóbbi két vendégszereplésük alkalmával viszont mindössze 1 pontot szereztek.
  • A Haladás a 6 hazai meccse közül mindössze 1-szer, a Vasas ellen nem kapott gólt, viszont szerzett gól nélkül is mindössze 1 alkalommal, a Gyirmót ellen maradtak ideiglenes stadionjukban.
  • A mérkőzés képét döntően meghatározhatja, hogy a Ferencváros él a legtöbbet passzjátékkal a bajnokságban, ráadásul agresszív letámadásával a legtöbb ellenfelét a labdák gyakori előreívelgetésére kényszeríti.
  • A Ferencváros idegenben mutatott támadójátéka drasztikusan elmarad a hazai pályán produkálttól, ráadásul a Fradi az első 11 fordulóban hajlamos volt akkor is kevés gólt szerezni, ha sok lehetőséget alakított ki.
  • A Haladás igazi erőssége – az előző szezonhoz hasonlóan – az 1-2 gólos meccsek megnyerése, ha a szombati is ilyen lesz, egyáltalán nem lenne meglepő, ha pontot, pontokat szereznének.

Támadójáték hatékonysága

Ahogy a fenti ábrán látszik, a kialakított helyzetek számát és azok veszélyességét tekintve jelentős az eltérés a két csapat között. A Ferencváros továbbra is a bajnokság legveszélyesebben játszó csapata, a rossz helyzetkihasználásuk az egyetlen ok, amiért csupán a második legtöbb gólt (22) szerezték a Videoton (24) mögött. A Haladás támadójátéka meglehetősen átlagos. Érdemben jobbak ebben a mutatóban, mint a kiesési zónában és környékén táncoló 5 csapat, de jelentősen elmaradnak a szerintünk legveszélyesebben játszó Fradi, Videoton, Újpest triótól.

Védelmek hatékonysága

A csapatok ellen kialakított helyzetek számát tekintve is jelentős a különbség a két alakulat között, a Ferencváros továbbra is a legkevesebb lehetőséget engedélyezi ellenfelei számára, igaz – ahogy ezt már számtalanszor kiemeltük – kevés helyzetből hajlamosak aránylag sok gólt kapni. A Haladás védekezéséről alkotott képünk elsősorban a Videoton, az Újpest és a Gyirmót ellen mutatott teljesítményük miatt romlott, a korábban – az első, Fradi elleni meccstől eltekintve – stabilan működő szombathelyi védelem ezeken a meccseken egyáltalán nem funkcionált meggyőzően.

Csapatok fordulónként mutatott teljesítménye

A fenti ábrán jól látszik, hogy a Haladás az elmúlt 5 meccse közül csupán a Paks ellen volt fölényben a kidolgozott helyzetek számát tekintve, ennek fényében kifejezetten pozitív, hogy 2 győzelmet és 1 döntetlent zsebeltek be ezeken a találkozókon. A Gyirmót elleni vereség több szempontból is aggasztó lehet a Haladás szurkolói számára, egyrészt a kapott gól előtt sem játszottak abszolút fölényben a győriek ellen, másrészt hátrányban sem tudták stabilan nyomás alatt tartani az újonc kapuját, ráadásul több alkalommal is nagy szerencsével vészelték át ellenfelük kontráit.

A Ferencváros kapcsán újra fontosnak tartjuk kiemelni, hogy rendkívüli szakadék tátong a hazai pályán és az idegenben mutatott támadóteljesítményük között, miközben a védekezésük a Groupama Arénában és attól távos is hasonló. Számokban ez úgy fest, hogy míg otthon átlagosan 86 támadáspontot dolgoznak ki meccsenként, addig idegenben ennek felét sem, 41-et. Ez a fenti ábrán is jól látszik, a zöld oszlopaik meglehetősen eltérő magasságúak, aszerint, hogy egy-egy hazai pályán vagy idegenben mutatott teljesítményt jelképeznek. A Fradi a Groupama Arénától távol mindössze a Gyirmót és az MTK ellen volt jelentős fölényben a kialakított helyzetek számát tekintve, de ezeken a meccseken is csupán 1-1 gólt szerzett, ami az Örökrangadón egyetlen pontra sem volt elég.

Kulcsjátékosok

A fenti ábrán látszik, hogy mindössze 3 játékost láttunk kiegyensúlyozottan sokat hozzátenni a Haladás támadójátékához. Halmosi a szombathelyiek kreativitásának fő forrása, a rutinos támadó elsősorban kulcspasszaival és beadásaival generál helyzeteket az ellenfél kapuja előtt, a Gyirmót elleni vereség alkalmával is az ő oldaláról érkezett a legtöbb veszélyes beadás, igaz, ebben Predrag Bosnjaknak is szerepe volt. David Williams az egész szezonban rendkívül jó formában van, a Gyirmót ellen is ő járt a legközelebb a gólhoz, a támadások építéséhez viszont mintha az elmúlt néhány mérkőzésen kevesebbet tudott volna hozzátenni.

Az ábra alapján egyértelmű, hogy a szezon eddigi részében kiket láttunk a legkreatívabbnak a ferencvárosiak közül, ezért inkább azzal foglalkoznánk, hogy ez elmúlt néhány meccsen kik nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. Marco Djuricin az Újpest ellen két Fradi gólban is kulcsszerepet vállalt (ennél többen talán csak Balajcza Szabolcs), a légiós továbbra is remek érzékkel kerül helyzetbe, ha ehhez megszerzi a kellő önbizalmat is, akkor hamar 10 szerzett gól fölé emelkedhet. Nagy Dominik továbbra is a ferencvárosi támadójáték egyik fő motorja, annak ellenére is, hogy a fiatal középpályás teljesítménye mintha kicsit romlott volt az első 6-7 fordulóhoz képest. Erőssége a zöld-fehéreknek, hogy a védelmük tagjai is veszélyt jelentenek az ellenfelek kapujára, Ramirez elsősorban szélsebes elfutásaival és beadásaival, míg Dilaver és Leandro gyönyörű góljaikkal segítették a csapatot az elmúlt fordulókban.

Várakozások

A lenti, támadástípusokat összehasonlító ábrán jelentős eltérés látszik a két csapat stílusa között, a Ferencváros 11 százalékkal gyakrabban alkalmaz passzjátékot, ráadásul – ahogy nem sokára megmutatjuk – sokkal eredményesebben is, mint ellenfele.

A lenti, a támadástípusok szerint kialakított veszélyességet bemutató ábránkon már az látszik, hogy a Fradi szinte minden támadásformában veszélyesebben játszik a kapura, mint ellenfele, ami különösen látványos a passzjáték és a szögletek esetében. A Fradi felállt védelem ellen, passzjáték után 9, míg a Haladás 5 gólt szerzett. A szögletek tekintetében árnyalja a két csapat veszélyessége közötti különbséget, hogy a fővárosiak az egész bajnokságban a legtöbbször, 83-szor végezhettek el sarokrúgást, míg a szombathelyiek mindössze 51-szer.

A lenti ábránkon a 11 forduló összesített adatai alapján az látszik, hogy melyik periódusokban a legaktívabb a két csapat támadójátéka. A Ferencváros mérkőzéseinek szinte minden periódusában a kapura jóval veszélyesebben szokott játszani, mint a Haladás, ugyanakkor az 51. és 60. perc között a szombathelyiek a saját átlaguknál sokkal több lehetőséget dolgoznak ki, ebben a periódusban a Fradinál is veszélyesebbek. Felhívnánk még a figyelmet arra, hogy a Ferencváros a 61. és a 70. perc között messze a legaktívabb, a zöld-fehérek egyébként 6 góljukat, összes góljuk bő negyedét ebben a 10 perces időszakban szerezték.

 

A fentiek alapján egy olyan meccsre számítunk, ahol a Ferencváros birtokolja többet a labdát, és többnyire passzjátékkal próbál ellenfele kapuja elé kerülni. Nagy kérdés, hogy ebben a törekvésükben mennyire lesznek eredményesek, hiszen idegenben gyakran nem csak a helyzetek befejezésével, de azok kialakításával is gondjaik akadtak. A Haladástól alapvetően passzivitást, kontrákat és sok előreívelt labdát várunk, mivel az eddig mutatott passzjátékuk nem tűnik elég jónak ahhoz, hogy azzal élve rendszeresen átjussanak az ellenfél térfelére a Fradi letámadása mellett. Egy korai vendég gól megpecsételheti a szombathelyiek sorsát, hiszen a Gyirmót ellen is komoly problémáik voltak az ellenfél kontráival. Ha nagy területeket kénytelenek nyitni a fővárosiak gyors támadói előtt, a Fradi várhatóan nem áll meg egy gólnál. A Haladás szimpatizánsai leginkább abban bízhatnak, hogy a Fradi az idegenben mutatott formáját mutatja támadásban, miközben egy rögzített szituáció, esetleg kontra után szombathelyi gól születik.

 

 

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr9811807173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása