NB1Felvezető

NB1Felvezető

Ferencváros vs. Debrecen felvezető (2016. 09. 17.)

A legutóbbi 5 meccsén csak 5 pontot szerző Ferencváros az egész szezonban nem túl meggyőző Debrecent fogadja

2016. szeptember 17. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Ferencváros vs. Debrecen

Groupama Aréna, 2016. 09. 17.        20:30  (M4Sport)

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság legjobb támadójátékát és legjobb védekezését produkáló Ferencváros fogadja a 4. legtöbb helyzetet kialakító, de csak 9. leghatékonyabb védelmű Debrecent.
  • A Ferencváros hazai pályán mutatott támadóteljesítménye sokkal meggyőzőbb, mint az idegenbeli, a Fradinak a Groupama Arénaban nem volt még problémája a helyzetek kialakításával, befejezésükkel azonban annál inkább. (A Vasas és a Mezőkövesd ellen.)
  • A Debrecen mindhárom idegenbeli meccsén hátrányban volt a kidolgozott helyzetek terén, a Nagyerdei Stadiontól távoli szereplésein átlagosan 2,67 gólt kapott, 1-et rúgott.
  • A Fradi furcsa jellemzőjévé vált a 2016/17-es szezonban, hogy a rendkívül kevés ellene kialakított helyzet ellenére kap arányában sok gólt.
  • A Debrecen több kulcsjátékosát is elveszítette az átigazolási időszak végén, támadásban a helyüket a sérülésből visszatérő Holman Dávid, illetve az Újpest ellen legaktívabb Tőzsér Dániel töltheti be leginkább.
  • A meccs képét várhatóan a Fradi fojtogató mezőnyfölénye határozza majd meg, a zöld-fehérek helyzetkihasználása döntő faktor lesz az eredmény szempontjából, mivel a helyzeteik várhatóan meglesznek a hazai csapatnak.
  • Egy rendkívül passzív, labdát keveset birtokló Debrecent várunk, amely komoly bajba kerülhet, ha gyorsan hátrányba kerül.

Támadójáték hatékonysága

Ahogy a fenti ábrán látszik, a Ferencváros az utóbbi fordulókban mutatott szenvedése ellenére továbbra is a legtöbb helyzetet kidolgozó csapat a 8 forduló összesített adatai alapján, a Videotonnal párban jelentősen kiemelkednek ebben a mutatóban. A debreceni támadójátékot a negyedik legjobbra mértük, fontos azonban kiemelni, hogy ebben a mutatóban a 3. és a 7. legjobb csapat közt nincs jelentős különbség.

Védelmek hatékonysága

A csapatok ellen kidolgozott helyzetek számát és veszélyességét tekintve már jóval nagyobb a Debrecen lemaradása, csupán a 9. legjobb védelemnek mértük őket, míg a Ferencváros ebben a kategóriában is kiemelkedően jól teljesít, más kérdés, hogy – ahogy azt már számtalanszor kiemeltük – a zöld-fehérek kevés helyzetből aránylag sok gólt kaptak a szezonban.

Csapatok fordulónként mutatott teljesítménye

A fenti ábra alapján elsősorban arra hívnánk fel a figyelmet, hogy a kidolgozott helyzetek számát tekintve milyen jelentős különbség van a Fradi hazai és idegenbeli meccsei között. Míg idegenben, a Honvéd vagy a Paks ellen is rendkívül kevés lehetőséget tudtak kialakítani, addig otthon, a Haladás, a Diósgyőr, a Vasas és a Mezőkövesd ellen ezzel egyáltalán nem adódott problémájuk, igaz, az utóbbi két meccsen mégsem tudtak nyerni, elsősorban a rossz helyzetkihasználás miatt.

A DVSC kapcsán a gyenge idegenbeli szereplést emelnénk ki. Ahogy a fenti ábrán látszik, mindhárom vendég szereplésükkor, azaz a Vasas, a Mezőkövesd és a Videoton ellen is jelentős  hátrányban voltak a kialakított helyzetek terén. Ez még akkor is baljós debreceni szempontból a ferencvárosi vendégjáték előtt, ha tudjuk, hogy Mezőkövesdről végül győzelemmel távoztak.

Kulcsjátékosok

Ahogy a fenti ábrán látszik, egyértelműen Nagy Dominiket láttuk a legkreatívabb ferencvárosinak az eddig eltelt 8 fordulóban. A fiatal játékos nem játszott a tőle idén megszokott hatékonysággal az MTK ellen, de ebben feltehetően a társaknak is jelentős szerepe volt. Véleményünk szerint, ha a Fradi 7 legtöbb kulcsmomentumot gyűjtő játékosa közül 3-4 jobb napot fog ki a Debrecen ellen, akkor borítékolható a hazai győzelem.

A Debrecen fenti kulcsjátékosokat bemutató ábráján feketével jelöltük azokat, akik már nincsenek a csapattal. Az diagram kissé fals képet festhet arról, hogy kitől várhatjuk a legtöbb kreativitást a meccsen, hiszen például Holman Dávid és Tőzsér Dániel igen kevés játékperc alatt gyűjtötte össze a fent látható kulcsmomentumokat.

Várakozások

Ahogy a lenti ábránkon látszik, jelentős különbség van a két csapat játékstílusa között, a Fradi az egész bajnokságban legtöbbször, az esetek 74 százalékában él passzjátékkal, míg a Debrecen a ligaátlagnál (30 százalék) is gyakrabban, 32 százalékban ívelgeti előre a labdát.

A két csapat passzjátékának hatékonysága között is jelentős különbségről tudunk beszámolni, a lenti táblázaton pirossal kiemelt mutatókban egyértelmű Fradi fölény látszik. A táblázat egyébként a ferencvárosi helyzetkihasználásról is sokat elmond, hiszen a Fradi mindössze kettővel szerzett több gólt passzjáték után, mint a Debrecen, annak ellenére, hogy majdnem kétszer több helyzetet alakított ki (Elért támadáspont), illetve bő kétszer többször próbálkozott lövéssel.

A lent látható, kontratámadásokat összehasonlító táblázatunkban egy utolsó érdekességre hívnánk fel a figyelmet. A Fradi szinte minden kontratámadási mutatóban a legjobb a bajnokságban, annak ellenére, hogy a második legkevesebbszer élhet a támadások ezen fajtájával. Mindez akkor lehet igazán érdekes, ha a Debrecen hátrányba kerül az esti mérkőzésen.

Ha tetszett a felvezető kövess minket a Facebookon!
https://www.facebook.com/NB1Felvezeto/

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr7511716599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása