NB1Felvezető

NB1Felvezető

Újpest vs. Videoton felvezető (2016. 09. 17.)

A hullámvölgyben lévő Újpest az idegenben nem túl meggyőző Videotont fogadja

2016. szeptember 17. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Újpest vs. Videoton

Illovszky Rudolf Stadion, 2016. 09. 17.       18:30 

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság 3. legjobb támadójátékát és 2. legjobb védekezését produkáló Újpest fogadja a 2. legtöbb helyzetet kialakító, és 3. leghatékonyabb védelmű Videotont.
  • Az Újpest minden hazai meccsén veszélyesebben játszott, mint ellenfelei, ennek ellenére csak 2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség a mérlege.
  • A Videoton idegenben mindössze a Gyirmót ellen nyújtott meggyőző teljesítményt, a Paks elleni 1-1, illetve az MTK-tól elszenvedett 1-0-s vereség alkalmával akadozott a fehérvári támadójáték.
  • Az Újpest támadóteljesítménye nagymértékben függ Souleymane Diarra-tól, a légiós egyértelműen a lila-fehérek kreativitásának fő forrása.
  • A Videoton 5 legutóbbi meccséből 4-szer abszolút fölényben volt a kialakított helyzetek tekintetében, ezeket a meccseit meg is nyerte.
  • Az Újpest legutóbbi 5 meccséből 3 győzelem, 1-1 vereség és döntetlen a mutató, amit némiképp árnyal, hogy a legutóbbi 2 meccsükön mindössze 1 gólt és 1 pontot szereztek.

Támadójáték hatékonysága

Ahogy a fenti ábrán látszik, két, eddig kiemelkedő támadóteljesítményt felmutató csapat találkozik szombat este az Illovszky Rudolf Stadionban, más kérdés, hogy ez a pálya híresen rossz gyepszőnyege miatt aligha nyilvánul majd meg igazán látványos támadójátékban.

Védelmek hatékonysága

Védekezésben szinte azonosnak mértük a két csapat teljesítményét az elmúlt 8 forduló alapján, itt – hajszálnyival – az Újpest a jobb.   

Csapatok fordulónként mutatott teljesítménye

A fenti ábra alapján elsősorban arra hívnánk fel a figyelmet, hogy az Újpest egy meccset leszámítva minden alkalommal fölényben volt a helyzetek számát tekintve, hazai pályán pedig még meggyőzőbb a teljesítményük, annak ellenére is, hogy csak 2 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség a mérlegük.

A fenti ábráról leszűrhető, hogy a Videoton sokkal meggyőzőbb ideiglenes otthonában, mint attól távol ebben a szezonban, ami annak ellenére is igaz, hogy a Diósgyőr és a Vasas ellen is vereséget szenvedett a Pancho Arénában. Három idegenbeli meccsükből csak egyet nyertek meg a székesfehérváriak, az újonc Gyirmót ellenit. Pakson kiegyenlített meccsen értek el döntetlent, míg az MTK dunaújvárosi otthonában enyhe helyzetfölényük ellenére maradtak alul.

Kulcsjátékosok

Az újpesti kulcsjátékosok kapcsán mindig kiemeljük, hogy Souleymane Diarra mennyire fontos eleme a lila-fehérek támadójátékának. A szélső elsősorban cseleivel, beadásaival teremt veszélyhelyzeteket, de lövésekre is bátran vállalkozik. A Újpest problémája leginkább az, hogy kevesen tudnak akár időszakosan is felnőni a légiós mellé, illetve, hogy nem rendelkeznek olyan befejező csatárral, aki magabiztosan váltaná gólokra a gyakori újpesti mezőnyfölényt.

A Videoton kulcsjátékosainak ábrája sokkal kiegyenlítettebb, mint a lila-fehéreké, 5-en is 20 feletti kulcsmomentumot gyűjtöttek a 8 forduló alatt. A fehérváriak 3 jó formában lévő csatárral is rendelkeznek (Feczesin, Géresi, Lazovic), igaz, a felsorolást vezető Lazovic nem klasszikus csatár poszton szerepel az együttesben. A Videoton keretéből kis túlzással két NB1 minőségű csapatot is ki lehetne állítani, Henning Berg rendkívül nagy merítési lehetőséggel rendelkezik több poszton is.

Várakozások

Mindkét csapatra a passzjáték favorizálása a jellemző, a Videoton a második legtöbbször igyekszik passzjátékkal ellenfelei mögé kerülni az egész bajnokságban.

A passzjátékot összehasonlító lenti táblázaton több érdekességet is kiemelnénk. Mindkét csapat nagy hangsúlyt fektet a beadásokra, a Videoton az egész bajnokságban a legtöbbször kísérli meg beadásból veszélyeztetni ellenfelei kapuját, de az Újpest sem marad el sokkal mögötte. A Videoton a legtöbb (9) gólt szerezte passzjáték után, de az Újpest is messze a ligaátlag (3,6) felett van 6 passzjáték után szerzett góljával. A passzjátékkal kialakított helyzetek (Elért támadáspont) számát és veszélyességét tekintve a bajnokság 2. (Videoton) és 3. (Újpest) legerősebb csapatairól beszélhetünk.

 

Ha tetszett a felvezetőnk, kövess minket a Facebookon!

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr8211717035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása