NB1Felvezető

NB1Felvezető

Vasas csapatelemzés a 13. forduló előtt

2016. október 21. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

 

Helyezés és főbb adatok az első 12 forduló alapján

A Vasas jelenleg 1. a tabellán, 8 győzelem mellett 1 döntetlen és 3 vereség a mérlegük, a 3. legtöbb gólt szerezték (19) a bajnokságban és a legkevesebbet kapták (9). A remek szezonkezdet után, mindössze egy kisebb hullámvölgyük volt az angyalföldieknek, akik különösen hazai pályán vannak elemükben, a Fáy utcában 6-ből 5 meccsükön győztesként hagyták el a pályát.

Támadójáték hatékonysága

A 3. legtöbb rúgott góljukkal nagyjából arányosan, a 4. legjobbra mértük a Vasas támadójátékát az első 12 forduló alapján, azaz csak 3 csapat játszott veszélyesebben az ellenfelek kapujára idáig a bajnokságban. A támadójátékuk sajátosságaival lentebb még részletesen foglalkozunk.

Védelem hatékonysága

A Vasast a 4. legjobb védelmi teljesítményt nyújtó csapatnak mértük az első 12 forduló alapján, ez kissé furcsa lehet annak fényében, hogy a legkevesebb gólt kapták a szezonban. Szerintünk az angyalföldiek védekezése elképesztően feljavult az előző szezonjukhoz képest, idén ráadásul kevesebb gólt is kapnak, mint amennyit az ellenük kialakított helyzetek száma és veszélyessége indokolna, ezért ők a legjobbak a kapott gólok számát tekintve. Hosszabb távon arra számítunk, hogy azért több gólt kap majd a Vasas átlagosan.

Fordulónként mutatott teljesítmény

A fenti ábrán jól látszik, hogy a Vasas ritkán van nyomasztó fölényben a kidolgozott helyzetek számát tekintve, viszont hátrányban is mindössze 2-szer volt a 12 forduló alatt. A Debrecen és a Mezőkövesd elleni meccseken voltak egyedül jelentős fölényben az angyalföldiek a kidolgozott lehetőségek vonatkozásában, ezeket a találkozókat több gólos különbséggel is nyerték meg végül. Szerintünk a Vasas igazi erőssége, hogy sok olyan meccset is meg tud nyerni, amikor nem vagy nem sokkal játszik veszélyesebben, mint ellenfele, ilyen voltak az MTK elleni oda-vissza vágó, a Videoton, a Honvéd és a Paks elleni mérkőzések is. Természetesen nem szabad megfeledkezünk a Fradi elleni bravúrról sem, amikor sokkal kevesebb helyzetet dolgoztak ki az Üllői úton, mint a zöld-fehérek, mégis önbizalom növelő győzelemmel távoztak.

Ahogy az alábbi ábránkon látszik, nem csak az eredményesség tekintetében nagy a különbség a Vasas hazai pályán és idegenben nyújtott teljesítménye között:

Az Illovszky Rudolf Stadionban a 6 meccsük átlagát nézve kijelenthetjük, hogy nagy fölényben fociztak a helyzetek számát tekintve, így reális az otthon szerzett 5 győzelmük. Amikor nem ők a pályaválasztók (fenti ábra, jobboldali oszlopok), kevésbé meggyőzőek, nagyjából átlagosan ugyanannyira veszélyesek az ellenfelek kapujára, mint azok az Vasaséra.

Támadójáték jellemzői

Az angyalföldiek a bajnokság átlagánál enyhén gyakrabban operálnak passzjátékkal és kontrákkal, cserébe bő 2 százalékkal kevesebbszer ívelik előre a labdákat:

A felállt védelem elleni passzjátékokat összehasonlító lenti táblázatunkon az látszik, hogy a Vasas sikerének okát nem elsősorban itt kell keresnünk. Passzjátékból nagyjából a ligaátlag körül teljesítenek, annál halványan kevesebb gólt szereznek (5) és kevesebb helyzetet is dolgoznak ki (Elért támadáspont oszlop):

Az alábbi táblázaton már a Vasas egyik nagy fegyvere, a szögletek összehasonlító adatai látszanak, ezekből 4 gólt értek el az angyalföldiek, ami a 2. legjobb eredmény, ráadásul az összes elvégzett szöglet arányában hasonló, mint az ebben a mutatóban listavezető Videotoné. Ez alapján kijelenthetjük, hogy a Vasas és a Videoton sarokrúgásokból egyértelműen a leghatékonyabb csapatai a bajnokságnak.

Még egy olyan táblázatot mutatunk, amiben jobb a Vasas, mint a bajnokság átlaga, ez pedig a szabadrúgások után elért gólok száma:

Ahogy a fenti ábrán látszik, a Vasas a bajnokság jobbik harmadához tartozik a szabadrúgások eredményességét tekintve, így az előző két táblázat alapján nem túlzás azt állítani, hogy a pontrúgások az igazi fegyverei az angyalföldieknek.

A fent kiemelt támadástípusokon kívül átlagos a Vasas, ez látszik az alábbi ábránkon is, amely azt veszi sorra, hogy a fővárosiak „veszélyessége” hogyan oszlik meg támadástípusok szerint. A Vasas piros-kék oszlopai mellett feketével a ligaátlag szerepel:

Egyetlen ábránk maradt a Vasas támadójátékáról, ezen azt igyekszünk bemutatni, hogy hogyan oszlott el az első 12 fordulóban a csapat által kialakított helyzetek kapura jelentett veszélyessége:

Érdekes, hogy milyen „álmosan” kezdik az angyalföldiek a meccseiket, az első 10 percben szinte veszélytelenek voltak az ellenfelek kapujára. A támadóteljesítményük az első félidő közepén, és a második félidő végén éri el a csúcspontját, de alapvetően meglehetősen kiegyenlítetten teljesítenek, a meccsek elején látható inaktivitásukat leszámítva nem ingadozik erőteljesen az ellenfelek kapujára jelentett „veszélyességük”.

Támadójáték kulcsjátékosai

A fenti ábránkról egyértelműen kiderül, hogy kiket láttunk eddig az angyalföldi támadások kulcsszereplőinek. Mohamed Remilit tartjuk a legkreatívabb Vasas játékosnak, a rutinos középpályás nem véletlenül tud gólja mellett már 4 gólpasszt is felmutatni. Berecz Zsombor jó szereplése még nagyobb örömre adhat okot a Vasas szurkolóknak, hiszen a Vasas saját nevelésű, mindössze 20 éves játékosáról van szó, aki így óriási értéke a klubnak. A belső középpályás 2 gólnál és 4 gólpassznál jár idén, ami máris több, mint amit tavaly kétszer ennyi játékidő alatt hozott össze.

A csatárposzt az egész tavalyi szezonban komoly hiányossága volt a Vasasnak, most azonban Mahir Saglik, Ievgen Pavlov és Ádám Martin hármasa – még ha nem is mindannyian klasszikus csatárként szerepelnek – összesen 10 gólt szerzett már a szezonban, így az idei bajnoki kiírásban csatárproblémáik már nincsenek. Saglik MTK ellen szerzett két gólja különösen ok lehet az örömre, ha a veterán légiós formába kerül, a Vasas sokáig a dobogón, vagy annak közelében maradhat.

 

 

 

Ha tetszett az elemzésünk, és szívesen olvasnál hasonlókat, kövess minket Facebookon!

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr9611827515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása