NB1Felvezető

NB1Felvezető

Honvéd vs. MTK felvezető (2016. 09. 17.)

A régi-új sztárjátékosával bizonyítani vágyó Honvéd, a felállt védelmek ellen eddig meddőnek bizonyuló MTK-t fogadja

2016. szeptember 17. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Honvéd vs. MTK

Bozsik József Stadion, 2016. 09. 17. 18:30 

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság 6. legjobb támadójátékát és 4. legjobb védekezését produkáló Honvéd fogadja a 10. legtöbb helyzetet kialakító, de 6. leghatékonyabb védelmű MTK-t.
  • A Honvéd minden hazai meccsén veszélyesebben játszott, mint ellenfele, ennek ellenére 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség a mérlege.
  • Az MTK idegenben mindössze a Gyirmót ellen volt veszélyesebb a kapura, mint ellenfele, de nyerni ezen a mérkőzésen sem tudott. Az MTK mindhárom idegenbeli meccsén döntetlent játszott, amihez összesen 1-1 rúgott és kapott gól társul.
  • A Honvéd jelentős erősítéseket eszközölt a támadószekcióban az átigazolási szezon végén, így a vörös-feketék támadóteljesítményének emelkedését várjuk hosszútávon.
  • Az MTK 5 legutóbbi meccsén kevesebb helyzetet dolgozott ki, mint ellenfelei, mégis 2 győzelem, 2 döntetlen, illetve 1 vereség volt a mérlege.
  • Az MTK 4 góljából 3-at kontrából, 1-et büntetőből szerzett, kérdés, hogy felállt védelem ellen mennyire tudnak eredményesen játszani a vendégek.
  • A mérkőzés izgalomfaktorát jelentősen meghatározhatja, hogy az MTK meccsein esik a legkevesebb gól a szezonban (8 meccsen 10), a kék-fehérek idegenbeli meccsein pedig még ennél is kevesebb (3 meccs 2 gól).
  • A mérkőzés képét meghatározhatja, hogy a Honvéd az egész szezonban, az MTK pedig az utóbbi 4 fordulóban kiemelkedően sokat íveli passzjáték helyett magasan előre a labdát.

Támadójáték hatékonysága

Ahogy a fenti ábrán látszik, a Honvéd támadójátéka átlagosnak nevezhető, de felhívnánk a figyelmet, hogy nincs komoly különbség ebben a mutatóban a 3. és a 7. csapat között. Az MTK-t a 10. legjobbra mértük a kialakított helyzetek alapján, a kék-fehérek mindössze kontrából és büntetőből voltak eredményesek mindeddig a szezonban.

Védelmek hatékonysága

A Budapest Honvéd a védekezését tekintve a szűken vett élmezőnyhöz tartozik, a 4. legkevesebb helyzetet alakították ki ellenük a 8 forduló alatt. Az MTK védekezését teljesen átlagosnak mértük eddig a szezonban, ennek némiképp ellentmond, hogy a kék-fehérek mindössze 6 gólt kaptak a szezonban.  

Csapatok fordulónként mutatott teljesítménye

A fenti ábra alapján elsősorban arra hívnánk fel a figyelmet, hogy a kidolgozott helyzetek számát tekintve a Honvéd minden hazai meccsén – még a Ferencváros ellen is – fölényben volt. Ehhez mérten nem túl fényes a 3 meccsből mindössze 4 megszerzett pont, a Gyirmót elleni 0-0 valószínűleg meglehetősen fájó emlékeket ébreszt a kispesti drukkerekben.

Az MTK a szezonban mindössze kétszer volt veszélyesebb a kapura, mint ellenfelei, a két újonc elleni meccsen, amik közül egyébként egyet sem nyert meg. Többször is írtunk az MTK szezon közben történt arcváltásáról, míg az első négy fordulóban igyekeztek a labdát többet birtokolva, passzjátékkal kezdeményezni, addig a Debrecen elleni meccstől kezdve egy rendkívül passzív, kontrákban és felívelésekben bízó kék-fehér csapatot láthattunk. Nagy kérdés, hogy ezúttal melyik arcát mutatja az MTK, hiszen utóbbival sokkal eredményesebb volt, a rövidpasszos játék viszont a kék-fehérek stílusjegye volt hosszú időn keresztül.

Kulcsjátékosok

A fenti ábrán jól látható, hogy mindeddig Eppel Márton volt a Honvéd támadójátékának kulcsa, ami annak ellenére is igaz, hogy góljainak többségét büntetőből szerezte. Eppel mellett a fiatal Koszta Márk, illetve Gazdag Dániel nyújtotta a legjobb teljesítményt támadásban, de természetesen külön ki kell emeljük, hogy Davide Lanzafame a fenti 9 kulcsmomentumát mindössze 1 meccsen gyűjtötte össze, így a játszott perc/kulcsmomentum mutatóban ő a legjobb kispesti.

Az MTK-nál 4-en voltak eddig kiemelkedők támadásban. Hrepka Ádám első helyét annyival árnyalnánk, hogy a rutinos támadó elsősorban a helyzetbekerülésben jeleskedett, ami azonban nem párosult góllal mindeddig. Kanta József úgy tud második lenni az MTK kulcsjátékosainak táblázatán, hogy talán élete leggyengébb szezonját futja, és nem hogy gólja, de gólpassza sincs mindeddig. Torghelle Sándor 13 kulcsmomentumát mindössze 4 meccs alatt gyűjtötte, azaz hosszútávon várhatóan jóval feljebb verekedi magát a felsorolásban.

Várakozások

A Honvéd az egész bajnokságban a legtöbbször él felíveléssel, ez várhatóan a szombat délutáni meccs képét is erősen meghatározza majd. Hozzá képest az MTK egy kimondottan sokat passzoló csapat, de – ahogy hangsúlyoztuk – a kék-fehérek is „rákaptak” a felívelgetésre az elmúlt négy meccsükön, igaz, erős ellenfelekkel találkoztak.

A felíveléseinek főbb adatait összehasonlító táblázatot (lent) azért mutatjuk, mert a felíveléseket a legjobban és a legrosszabbul kihasználó csapatok találkoznak. A „Gól” oszloptól kezdődően minél pirosabb egy rubrika, annál kedvezőtlenebb, minél zöldebb, annál kedvezőbb egy adat. Jól látszik, hogy míg az MTK a felívelései 92 százalékában minden eredmény nélkül elveszíti a labdákat, addig a Honvédnál ez a szám csak 77 százalék, ráadásul a Honvéd az egész bajnokságban a legveszélyesebb volt felívelések után.

 

Ha tetszett a felvezető kövess minket a Facebookon!
https://www.facebook.com/NB1Felvezeto/

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr5611716785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása