NB1Felvezető

NB1Felvezető

Újpest vs. Diósgyőr felvezető (2016. 10. 22.)

2016. október 21. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Újpest vs. Diósgyőr

Illovszky Rudolf Stadion,     2016. 10. 22.   18:00 

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság 3. legjobb támadójátékát és 3. legjobb védekezését produkáló Újpest fogadja a 8. legtöbb helyzetet kialakító, és legkevésbé hatékonyan védekező Diósgyőrt.
  • A Diósgyőr 6-ból 5 alkalommal vereséget szenvedett idegenben, a 6 vendégszereplésükön összesen 6 gólt rúgtak, 14-et kaptak.
  • Az Újpest hazai pályás mutatója 2 győzelem, 2 vereség, 2 döntetlen, a 6 pályaválasztóként lejátszott mérkőzésükön összesen 8 gólt rúgtak és 8 gólt kaptak.
  • A Diósgyőr idegenben eddig egy meccs kivételével (MTK) minden alkalommal hatalmas hátrányban volt a kidolgozott helyzetek tekintetében.
  • A mérkőzés képét döntően meghatározhatja, hogy a 3. legtöbbet passzjátékkal élő csapat (Újpest) találkozik a felívelésekkel, kontrákkal és az azokból kiharcolt szabadrúgásokat fokozottan operáló Diósgyőrrel.
  • Az egyébként is gyatra minőségű talajon az elmúlt napok esőzései miatt különösen esetleges, grundszerű játékra számítunk, ami nem zárja ki a sok gól lehetőségét, hiszen több gólgazdag meccset is játszottak az Illovszky Rudolf Stadionban mostanság. Az Újpest-Videoton és a Vasas-MTK meccseken pédául együttesen 12 gól esett.

Támadójáték hatékonysága

Ahogy a fenti ábrán látszik, jelentős különbség van a két csapat támadójátékának minősége között, az Újpest a 3. legveszélyesebb a bajnokságban az ellenfelek kapujára, míg a Diósgyőr csak a 8. A miskolci 8. helyezés egyébként ahhoz viszonyítva, hogy utolsók a tabellán, egyáltalán nem rossz, a tabella végén álló 5 csapat közül ők is szerezték a legtöbb gólt. Érdekesség, hogy várhatóan az a Novothny Soma kezd majd a Diósgyőri támadóalakzat élén, akit az Újpest szerzett meg a nyáron, de az átigazolásoktól való eltiltásuk miatt nem szerepeltethetnek. Korábban többször is írtunk már arról, hogy mennyire szüksége lenne a lila-fehéreknek egy klasszikus centerre.

Védelmek hatékonysága

Védekezésben sokkal nagyobb a különbség a két csapat között. A Diósgyőrt a leggyengébben védekező csapatnak tartjuk statisztikáink alapján, ezt igazolja egyébként az a tény is, hogy magasan a legtöbb gólt kapták a bajnokságban (23). Az Újpest által eddig kapott 16 gól a bajnokság átlagánál enyhén rosszabb, ennek ellenére a 3. legkevesebb veszélyhelyzet alakult ki a kapujuk előtt az első 12 fordulóban. Többször írtunk már arról korábban, hogy „szimpatikus vesztesnek” tartjuk a lila-fehéreket, a fenti két ábránk is ezt igazolja, hiszen ezek alapján mind a rúgott gólok, mind a kapott gólok tekintetében elmaradnak attól a szinttől, amit teljesítményük egyébként indokolna.

Csapatok fordulónként mutatott teljesítménye

Az Újpest fenti ábrája alapján szembetűnő, hogy a 12 meccsük többségén egyértelmű fölényben voltak a kidolgozott helyzetek számát tekintve, egyedül a múlt heti, Honvéd elleni találkozón voltak jelentős hátrányban ebben a vonatkozásban. Sokat elmond a lila-fehérek támadójátékának hatékonyságáról, hogy a szinte állandó fölényük ellenére mindössze 6. helyen állnak a bajnoki tabellán.

A Diósgyőr fordulónként mutatott teljesítményének fenti ábráján arra hívnánk fel a figyelmet elsősorban, hogy mintha a Mezőkövesd elleni meccsel fordulat állt volna be a borsodiak játékában, hiszen az utolsó 4 fordulóban csak a Debrecen ellen voltak jelentősebb hátrányban a kidolgozott helyzetek számát tekintve. A miskolci szurkolóknak is leginkább az utolsó négy oszloppár nézegetését ajánljuk, mivel az azt megelőző 8 fordulóban – ahogy látszik – jóval kevésbé voltak veszélyesek a kapura, mint ellenfeleik.

Kulcsjátékosok

Ahogy a fenti ábránkon látszik, messze Souleymane Diarra az Újpest legkreatívabb játékosa, akitől ebben a tekintetben a csapat maradéka jelentős lemaradásban van. A légiósnak meglehetősen csendes meccse volt egyébként legutóbb, a Honvéd ellen, ami nem túl meglepő, hiszen az egész újpesti csapat valós tudása alatt játszott azon a mérkőzésen.

Diarrán kívül Lázok Jánost és Balogh Balázst emelnénk ezúttal ki, előbbi hosszú idő után újra gólt szerzett múlt héten, utóbbi pedig – ahogy visszatérése óta mindig – ismét rendkívül aktív volt. Kíváncsian várjuk, hogy mely újpesti játékosok tudnak legjobban alkalmazkodni a vizes pályához az egyébként is rossz talajú Illovszky Rudolf Stadionban.

A 3 hetes szünet után Horváth Ferenc visszatért a számunkra is talán legerősebbnek tűnő kezdőcsapathoz, bár az általunk 4. legkreatívabbnak látott Makrai Gábor például nem kapott lehetőséget a Videoton elleni meccsen. Az Újpest elleni meccs kapcsán azért nem emelnénk ki senkit, mert várhatóan egy rendkívül rossz talajon zajló, iszapbirkózás-szerű meccset láthatunk, ahol valószínűleg nem a kreativitás, hanem a küzdeni tudás és a szerencse játssza majd a legfőbb szerepet.

Várakozások

A lenti, támadástípusokat összehasonlító ábránkon jelentős eltérés látszik a két csapat stílusa között. Az Újpest 7 százalékkal gyakrabban alkalmaz passzjátékot, mint a Diósgyőr, míg a miskolciaknak 3 százalékkal gyakrabban nyílik lehetőségük kontrákra:

A lenti, a támadástípusok szerint kialakított veszélyességet bemutató ábránkon jól látszik, hogy miért is lehet ekkora a különbség a két csapat között a táblázaton. Az Újpest felállt védelem elleni passzjátékból majdnem kétszer veszélyesebb a kapura, mint ellenfele, miközben a Diósgyőr egyedül a szabadrúgások tekintetében hatékonyabb, mint a lila-fehérek:

A két csapat passzjátékának hatékonysága közti különbséget a lenti táblázat is jól szemlélteti, ahol egyébként annál zöldebbek az egyes rubrikák, minél kedvezőbb egy adat a többi csapattal való összehasonlításban. Ahogy az kitűnik, az Újpest holtversenyben a második legtöbb gólt szerezte passzjátékkal, ráadásul a 3. legtöbb helyzetet is dolgozta ki (Elért támadáspont oszlop). Az Újpest kapcsán kiemelendő továbbá, hogy a 2. legtöbbször, 161-szer éltek beadásokkal passzjátékot követően.

A Diósgyőr felállt védelem elleni passzjátéka átlag alatti, mindössze 4 gólt szereztek így, és a 4. legkevesebb veszélyt jelentették az ellenfél kapuira ezzel a támadástípussal:

A lenti, a csapatok támadójátékának aktivitási eloszlását bemutató ábránkon szembetűnő, hogy szinte teljesen együtt mozog a két csapat támadóteljesítményét jelképező vonal. Az Újpest a 9 kiválasztott periódusból 8-ban veszélyesebb a kapura, mint szombati ellenfele, a félidők utáni első 15 perc pedig mindkét csapatnak a legjobb időszaka. A Diósgyőr piros vonalával kapcsolatban még arra is felhívnánk a figyelmet, hogy a második félidőben sokkal magasabban van átlagosan, mint az elsőben. Horváth Ferenc többször is utalt nyilatkozataiban arra, hogy feljavult a csapat teljesítménye a második játékrészben (pl. „… a szünet után a vakok látni, a bénák járni kezdtek”).

 

Mi kell az Újpest sikeréhez?

  • Hogy nyugodtan játszhassák a sokpasszos játékukat, amiben olyan jók, és amelyet a Honvéd ellen csak rövid időszakokban láthattunk tőlük. (A pálya talaja ezt aligha teszi majd lehetővé.)
  • Hogy legyen, aki gólra tudja váltani a helyzeteket. Az Újpest legfőbb problémájának látjuk, hogy nincs olyan játékosuk, aki stabilan gólokká tudja változtatni a mezőnyfölényt.
  • Hogy ne kapjanak újra elkerülhető gólokat. Az elmúlt 3 fordulóban mindannyiszor sikerült 20 méternél távolabbi szabadrúgásból gólt kapniuk, ezt a bravúrt valószínűleg nem sok csapat vallhatja magáénak a magyar labdarúgás történetében. A 3-ból ráadásul legalább 2 egyértelmű kapushiba volt.

Mi kell a Diósgyőr sikeréhez?

  • Hogy egy olyan meccs alakuljon ki, amelyen az akarat és a küzdeni tudás befolyásolóbb tényező, mint a kreatív passzjáték, előbbiekkel ugyanis nem volt problémája az elmúlt fordulóban a miskolciaknak, várhatóan ezúttal sem lesz.
  • Novothny Soma. A csatár a Mezőkövesd és a Videoton ellen is olyan szituációban szerzett gólt, amikor arra a legnagyobb szükség volt, úgy tűnik, a nyomás egyáltalán nem negatívan hat a fiatal támadóra. Ha igazán formába lendül, akkor a hátán cipelheti kifelé a csapatot a kiesőzónából, mivel néhány beadásig, szögletig, kapu elé ívelhető szabadrúgásig még a vesztes meccseken is el szokott jutni a Diósgyőr.
  • Hogy ne legyenek olyan katasztrofálisak védekezésben, mint amilyenek a szezon eddigi részének első kétharmadában voltak.

 

Ha tetszett az elemzésünk, és szívesen olvasnál hasonlókat, akkor kövess minket Facebookon!

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr8511828005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása