NB1Felvezető

NB1Felvezető

Debrecen vs. Újpest felvezető (2016. 09. 10.)

A jelentősen megújult Debrecen fogadja a remek formában lévő Újpestet

2016. szeptember 10. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Debrecen vs. Újpest

Debreceni Nagyerdei Stadion, 2016. 09. 10.            18:00

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság 5. legjobb támadójátékát és 8. legjobb védekezését produkáló Debrecen fogadja a 3. legjobban támadó és 2. leghatékonyabban védekező Újpestet.
  • Míg az Újpest 4 győzelmet és 1 döntetlent ért el legutóbbi 5 mérkőzésén, a Debrecen az előző 3 meccsén csak 1 pontot szerzett, ráadásul jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt hónapban.
  • A Loki a Paks, az MTK és a Haladás elleni hazai meccsein annak ellenére sem tudott nyerni, hogy mindháromszor veszélyesebb volt a kapura, mint ellenfelei.
  • A Debrecen 5 legkreatívabb játékosa közül 2 távozott az átigazolási időszak végén, igaz, helyettük többen is érkeztek a támadószekcióba.
  • A meglehetősen tartalékos Újpest egy Honvéd elleni kiadós vereséggel, a Debrecen egy Mezőkövesd felett aratott szoros győzelemmel készült a válogatott szünetben.
  • Várhatóan minkét csapat a passzjátékot favorizálja majd, az Újpesttől a rá jellemző, sok beadással operáló játékot várjuk.

Csapatok

Debrecen

Még csak 7 fordulón vagyunk túl, mégis jelentős változásokon ment keresztül a Debrecen, amely előbb edzőt, majd egy szűk félcsapatnyi játékost váltott. Kíváncsian várjuk, hogy a három hetes szünetben mennyire érett össze a Loki, egyben kevésbé merülünk bele a szezonban eddig nyújtott teljesítményük elemzésébe, mivel csak mérsékelten látjuk azt relevánsnak a debreceniek jövőben nyújtott játéka kapcsán.

Ahogy a lenti ábrán látszik, támadásban ötödik legjobbra mértük a csapatot a hét forduló alapján, ezzel arányosan, hármas holtversenyben az 5. legtöbb gólt szerezték (9).

Meccsenként átlagosan elért támadáspontok az első hét forduló alapján

Védekezésben már sokkal kevésbé acélos az együttes, a 4. legrosszabb védelmi teljesítményt nyújtották statisztikáink szerint, ráadásul jelentősen le vannak szakadva a hátulról 5. Paks mögött. A kapott góljaik száma (11) is nagyjából arányos méréseinkkel, ez a 3. legtöbb a bajnokságban, mindössze a Diósgyőr (17) és a Gyirmót (14) rosszabb ebben a mutatóban.

Meccsenként átlagosan a csapatok ellen kialakított támadáspontok az első hét forduló alapján (minél alacsonyabb, annál jobb)

A Debrecen meccsenként nyújtott teljesítményét bemutató ábrára (lent) pillantva szembetűnő, hogy az meglehetősen felemás képet mutattak eddig, az ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy mindössze egyszer, a Gyirmót ellen voltak sokkal veszélyesebbek a kapura, mint ellenfelük, illetve, hogy a Paks, az MTK, illetve a Haladás ellen sem tudtak nyerni, annak ellenére, hogy enyhén fölényben voltak a kidolgozott lehetőségek tekintetében. A Vasas és a Videoton elleni megérdemeltnek tűnő vereségeken túl van egy győzelmük Mezőkövesdről, ahol a szerzet gólon kívül nem sok mindenben voltak jobbak, mint a hazai csapat. Érdekes lehet, hogy a Loki annak ellenére szerepel meglehetősen gyengén a szezonban, hogy az eddigi sorsolásuk könnyűnek nevezhető annak fényében, hogy a táblázaton (őket nem számítva) leghátul álló hat csapatból már öttel találkoztak.

Ellenfelek sorban: Paks(o), Vasas(i), Gyirmót(o), Mezőkövesd(i), MTK(o), Haladás(o), Videoton(i). A piros oszlopok esetében a „kisebb jobb”, hiszen az ellenfél által a Debrecen ellen kialakított támadáspontok szerepelnek rajta

A Debrecen kulcsjátékosainak táblázataiból is csak korlátozottan vonhatunk le következtetéseket a jövőre nézve, hiszen nem egy azon szereplő játékostól már megváltak, míg az új szerzemények értelemszerűen nem szerepelnek rajta. Horváth Zsolt volt az ellenfelek kapujára legtöbb veszélyt jelentő debreceni, de viszonylag jól teljesített a nyári szerzemény Ognjen Djelmic is, őket azonban két időközben távozott játékos követi, Kulcsár Tamás, illetve Tisza Tibor. A frissen igazoltakon kívül Holman Dávidra lesz érdemes figyelni, aki sérüléséből tér vissza, és a tavaszi szezonban fontos tagja volt a Loki támadóalakzatának.

 

A Debrecen játékosainak kulcsmomentumai az első hét fordulóban

Újpest

A rossz szezonkezdet óta rendkívül eredményesen játszik az Újpest, a 2 vereséget 4 győzelem követte, majd becsúszott egy döntetlen a támadásról néha bő tízpercekre is lemondó MTK ellen. Korábban már írtunk róla, hogy feltehetően tovább növelné az újpesti támadójáték eredményességét, ha visszatérhetnének stadionukba, hiszen karakteres rövidpasszos játékukat jelentősen lassítja az Illovszky Rudolf Stadion rossz minőségű gyepszőnyege. Rossz pálya ide vagy oda, az Újpesté a harmadik legtöbb helyzetet eredményező támadójáték eddig, amit azonban némiképp árnyal, hogy csupán 4 csapat rúgott kevesebb gólt náluk (8). Mi az igazán jó formában lévő, gólerős csatár hiányában keresnénk erre a magyarázatot, gyakran van az az érzése a nézőnek az újpest játéka kapcsán, hogy van koncepció, érkeznek a beadások, de nincs senki, akit rendre meg is találnának velük.

 

Meccsenként átlagosan elért támadáspontok az első hét forduló alapján

Az újpesti védekezés teljesítményéről még pozitívabb hangnemben beszélhetünk, hiszen (lenti ábra) a 2. legjobbnak mértük őket a 7 forduló alapján, igaz, nem sokkal jobbnak, mint a Honvédét vagy a Videotonét. A kapott góljaik száma is alátámasztja az ellenük kidolgozott támadáspontok alapján kiemelkedőnek tűnő újpesti védekezést, hiszen négyes holtversenyben a legkevesebb gólt kapták (5). Külön dicséretre méltó a lila-fehérek védekezése kapcsán, hogy mindezt annak ellenére értékel el, hogy gyakran járatják a labdát tartós ideig az ellenfél térfelén, amivel nagyobb területek nyílnak az ellenfelek kontratámadásai előtt.

Meccsenként átlagosan a csapatok ellen kialakított támadáspontok az első hét forduló alapján (minél alacsonyabb, annál jobb)

A fővárosiak fordulónkénti teljesítményére pillantva (alsó ábra) fontos kiemelni, hogy a 7 meccsből 6-szor veszélyesebbek voltak a kapura, mint ellenfelük, paradox módon ebből a 6 meccsből mindössze 3-at nyertek meg, míg a Vasas ellenit, ahol hasonló teljesítményt nyújtott a két csapat, „behúzták”. Legjobb teljesítményeik hazai pályán születtek, a Gyirmót és az MTK ellen is egyértelmű fölényben játszottak a helyzetek számát tekintve, utóbbi mérkőzésen mégsem tudták begyűjteni a három pontot. Különösen fájó lehet az újpesti szurkolók számára az első 2 fordulóban elszenvedett vereség, hiszen mindkét meccsen enyhe fölényben játszottak, igaz, a pályák talaja az esőzések miatt iszapbírkózásra alkalmasabbnak tűnk, mint labdarúgásra.

Ellenfelek sorban: Honvéd(o), Diósgyőr (i), Paks(o), Vasas(i), Gyirmót(o), Mezőkövesd(i), MTK(o). A piros oszlopok esetében a „kisebb jobb”, hiszen az ellenfél által az Újpest ellen kialakított támadáspontok szerepelnek rajta

A csapat kulcsjátékosainak táblázata (lent) reálisan adja vissza, hogy Souleymane Diarra mennyire sokat tesz hozzá a lila-fehérek támadásaihoz. Hogy nem csak mi vettük észre a légiós kiemelkedő minőségét, azt az is bizonyítja, hogy nemrégiben szerződést hosszabbítottak Diarrával Újpesten. A légiós rengeteget cselez, jól ad be, gyakran húz befelé és vállalkozik lövésre, ráadásul a beadásokat és a befelé cseleket kombinálva rendkívül kiszámíthatatlan a játéka. Rajta kívül Enis Bardhi és Nemanja Andric nyújtottak még kiemelkedőt, ami azt is jelenti, hogy a lila-fehérek 3 legkreatívabb játékosa légiós. Mohl Dávid jól lép fel a támadásokkal, elsősorban az Újpestre meglehetősen jellemző beadásokban jeleskedik, Lázok János pedig lehetne a gólerős csatár, amire annyira szüksége lenne a fővárosiaknak, de egyelőre nem tudott azzá válni, és a vezetőedző bizalma sem tűnik töretlennek a rutinos játékosban.

Az Újpest játékosainak kulcsmomentumai az első hét fordulóban

Várakozások

Ahogy a támadástípus ábrákról látszik (lent), két hasonló stílusú csapatról beszélhetünk, passzjátékot egyébként a bajnokság csapatai átlagosan 59 százalékban választanak, így sem a Debreceni 60, sem az Újpesti 63 százalék nem utal a passzjáték túlzott favorizálására. A lila-fehérek esetében ezt azzal árnyalnánk, hogy sem az Illovszky Rudolf Stadion gyepszőnyege (5 alkalom), sem a diósgyőri sártenger (1 alkalom) nem volt igazán alkalmas a rövidpasszos játékra, feltételezzük, hogy a Nagyerdei Stadionban ennél többször választja majd a támadások ezen típusát az Újpest. A Debrecentől is a passzjáték fokozatosan növekvő arányát várjuk a következő fordulókban, hiszen új vezetőedzőjük a domináns labdabirtoklásra épülő játék mellett érvelt nyilatkozataiban.

A 8. forduló mérkőzései közül a jelenlegivel kapcsolatban merünk a legkevesebb konkrétumot megfogalmazni, mivel nehezen tudjuk megbecsülni, hogy mire számíthatunk a jelenetős változásokon átesett Debrecentől. Az adatok kevés egyértelmű olvasható ki a Lokira nézve, idáig szerzett 9 góljukból 4 passzjátékból, 2 kontrából, 1-1 pedig felívelés, szabadrúgás, illetve szöglet után esett. Felívelt labdáikat 88 százalékban minden további eredmény nélkül elveszítik, ami az átlagosnál enyhén rosszabbnak mondható, passzjáték után ez az arány 63 százalék, ez viszont enyhén a bajnokság többi csapatának átlaga feletti.

A két csapat passzjátékát összevetve nem lelünk lényeges különbségekre, bár az Újpest szinte minden rovatban valamelyest jobban teljesít. Passzjátékot követően az Újpest 84 beadást, 42 lövést, 9 blokkolt lövést, 49 kiharcolt szabadrúgást és 24 kiharcolt szögletet tud felmutatni, a Debrecen esetében ez 76 beadás, 25 lövés, 11 blokkolt lövés, 46 kiharcolt szabadrúgás és 17 kiharcolt szöglet. Az Újpest hatékonyabb passzjátékáról árulkodik az is, hogy a 8 góljukból 5-t passzjáték után szereztek, míg 2-t kontrából, 1-t pedig büntetőből.

Jó talajú pályán, egy bizonyítani vágyó játékosokkal teletűzdelt Debrecen fogadja az egyértelműen dobogó-aspiráns Újpestet, várhatóan mindkét csapat igyekszik majd földön tartani a labdát, illetve többet birtokolni azt, de nem lennénk meglepve, ha a Loki kevesebb kockázatot vállalna az előző fordulóban a Videoton ellen elszenvedett súlyos vereség után. Sok múlhat az egyéni teljesítményeken, illetve az első gól megszerzésén, de ezeknél a közhelyesnek ható kijelentéseknél konkrétabbat a fentebb vázoltak miatt nem mernénk megfogalmazni.

 

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr9711692481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása