NB1Felvezető

NB1Felvezető

Debrecen vs. Újpest gyorselemzés (2016. 09. 10.)

A Debrecen első győzelmét szerezte Leonel Pontes irányítása alatt, ezzel megszakította az Újpest 5 meccses veretlenségi sorozatát.

2016. szeptember 14. - Elemzo1

Mérkőzés

Debrecen vs. Újpest

Debreceni Nagyerdei Stadion, 2016. 09. 10.

A Debrecen első győzelmét szerezte Leonel Pontes irányítása alatt, ezzel megszakította az Újpest 5 meccses veretlenségi sorozatát.

[Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.]

A Debrecen támadáspontjainak eloszlása. [1: komolyabb veszélyt nem jelentő távoli lövés, szöglet, beadás; 2: enyhe veszélyt jelentő lövés, fejes; 3: jelentős gólhelyzet; 5: kapuval szemben álló támadó közvetlen gólhelyzete „ziccer”; 10: gól]

Ahogy a fenti ábrán látszik, a Debrecen az első gólja előtt is kialakított egy komoly helyzetet, a mérkőzés nagyobb részében azonban szinte egyáltalán nem volt veszélyes az Újpest kapujára. Szembetűnő, hogy a 17. és a 77. perc között eltelt órában mindössze 10 percenként jutott el a Loki a lila-fehérek kapujáig, érdemi veszélyt magában foglaló lehetőségük pedig ebben az időszakban nem is volt. Az újpesti egyenlítőgól után sem beszélhetünk arról, hogy nyomás alá helyezte volna ellenfele kapuját a Debrecen, ezt támasztja alá annak a ténye is, hogy második góljukat kontrából szerezték.

Az Újpest támadáspontjainak eloszlása. [1: komolyabb veszélyt nem jelentő távoli lövés, szöglet, beadás; 2: enyhe veszélyt jelentő lövés, fejes; 3: jelentős gólhelyzet; 5: kapuval szemben álló támadó közvetlen gólhelyzete „ziccer”; 10: gól]

Az Újpest fenti támadáspont ábráján remekül látszik a lila-fehérek első és második félidei támadójátéka közti különbség. Az első 45 percben gyakorlatilag jelentős gólhelyzetük sem volt, a 45. és a 80. perc között azonban folyamatos nyomás alá helyezték a hazai kaput, aminek az egyenlítő gól formájában meg is lett az eredménye. Az Újpest a 80. perc után is veszélyesebben játszott a kapura, mint ellenfele, ennek ellenére maradt pont nélkül Horváth Zsolt kontragólja után.

A csapatok támadásainak megoszlása típus szerint

Remekül visszaadja a meccs képét a támadásvezetések típusainak összehasonlítása. Ahogy a fenti ábrán látszik, míg az Újpest döntően passzjátékkal operált, addig a Debrecen közel kétszer annyiszor ívelte előre a labdát, mint ahányszor megpróbálta volna passzokkal az ellenfele kapuja felé juttatni azt. Ehhez a meglehetősen markáns különbséghez persze az is hozzájárult, hogy a Loki már a meccs elején megszerezte a vezetést, így nem volt rákényszerítve az építkezésre. A korai hazai gól miatt kevés támadásépítést regisztrálhattunk döntetlen állásnál, ennek ellenére érdekes lehet, hogy ezekben az időszakokban sem mutatott passzjátékra sokkal hajlandóbb képet a hazai együttes:

A Debrecen támadástípusai döntetlen állásnál. Meglehetősen kicsi a minta, de feltételezhetjük, hogy akkor sem passzolt volna sokkal többet a hazai csapat, ha nem szereznek olyan korán vezetést

 

A csapatok által elért támadáspontok támadástípusonkénti megoszlása

A támadáspontok fenti ábrájáról kitűnik, hogy az Újpest fölényben volt a passzjáték után kialakított helyzetek arányát tekintve, ez nem is véletlen, hiszen korábban láttuk, hogy milyen kevésszer élt a támadások ezen típusával a hazai csapat. A debreceni kontrák 12 támadáspontot mutató oszlopa kicsit csalóka lehet, a második gólt leszámítva nem is vezetett igazán veszélyes kontrát a hazai csapat, annak ellenére sem, hogy az Újpest a meccs során egyre többet kockáztatva tartotta ellenfele térfelén a labdát.

 

Támadások kulcsmomentumainak táblázatai

A támadások kulcsmomentumainál a hazaiak esetében mindössze Tőzsér Dánielt emelnénk ki, a debreceniek új szerzeménye több remek passzal és hosszú indítással segítette a kevés veszélyes debreceni támadást. Holman Dávid gólján kívül nem jelentett érdemi veszélyt a vendég kapura, Horváth Zsolt viszont jól szállt be a meccsbe, feltehetően több játékidő is jut majd a fiatal támadónak, hiszen egyáltalán nem játszott rosszul eddig a szezonban.

Az újpestieknél Diarra tett hozzá legtöbbet a támadásokhoz, az első félidőben azonban ő is meglehetősen halovány volt. Pozitívum lehet még a lila-fehér számára, hogy Nemanja Andric ezúttal fel tudott nőni légióstársához, negatívum, hogy Lázok János és például Enis Bardhi egyáltalán nem.

Mit írtunk a meccs előtti felvezetőnkben?

  • „A bajnokság 5. legjobb támadójátékát és 8. legjobb védekezését produkáló Debrecen fogadja a 3. legjobban támadó és 2. leghatékonyabban védekező Újpestet.”

A mérkőzés képe nagyjából a fenti erőviszonyok szerint alakult, hiszen enyhén veszélyesebbnek mértük a vendégeket, más kérdés, hogy az eredményben ez nem mutatkozott meg. Az Újpest csak a második félidőben emlékeztetett a szezonban eddig mutatott önmagára, ennek ellenére is szerencsétlennek nevezhetőek a lila-fehérek, amiért pont nélkül távoztak a Nagyerdei Stadionból.

  • „Míg az Újpest 4 győzelmet és 1 döntetlent ért el legutóbbi 5 mérkőzésén, a Debrecen az előző 3 meccsén csak 1 pontot szerzett, ráadásul jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt hónapban.”

Tökéletesen ellentétesen alakult a mérkőzés, mint ahogy a csapatok formája alapján akárki várhatta volna, nem véletlenül hangsúlyoztuk felvezetőnkben, hogy ezzel a meccsel „kapcsolatban merünk a legkevesebb konkrétumot megfogalmazni, mivel nehezen tudjuk megbecsülni, hogy mire számíthatunk a jelenetős változásokon átesett Debrecentől.”

  • „A Loki a Paks, az MTK és a Haladás elleni hazai meccsein annak ellenére sem tudott nyerni, hogy mindháromszor veszélyesebb volt a kapura, mint ellenfelei.”

Ez alapján úgy tűnik, hogy megérheti a Debrecennek kevésbé veszélyesnek lenni a kapura, mint ellenfelei, hiszen az Újpest ellen is ez történt, és be is zsebelték a 3 pontot.

  • „A Debrecen 5 legkreatívabb játékosa közül 2 távozott az átigazolási időszak végén, igaz, helyettük többen is érkeztek a támadószekcióba.”

Ahogy ez a fenti kulcsjátékos ábrán is látszott, egyelőre csak Tőzsér Dániel volt képes az új szerzemények közül érdemben segíteni a támadásokat. Mutatunk még egy ábrát a 8 forduló alapján összesített kulcsmomentumokról, amin feketével jelöltük azokat a játékosokat, akik távoztak az átigazolási szezon végén, illetve az Újpest elleni meccsen nem voltak a kezdőcsapat tagjai:

Jól látszik, hogy a szezonban eddig legveszélyesebben játszó debreceni játékosok közül kevés volt megtalálható a debreceni kezdőcsapatban, ennek valószínűleg jelentős része volt abban, hogy a mérkőzés túlnyomó részében meglehetősen vérszegény támadójátékot láttunk a hazaiaktól.

  • „A meglehetősen tartalékos Újpest egy Honvéd elleni kiadós vereséggel, a Debrecen egy Mezőkövesd felett aratott szoros győzelemmel készült a válogatott szünetben.”
  • „Várhatóan minkét csapat a passzjátékot favorizálja majd, az Újpesttől a rá jellemző, sok beadással operáló játékot várjuk.”

A Debrecen támadójátéka kapcsán kevés tévesebb várakozásunk lehetett volna, a támadás birtokában mintha egyáltalán nem akart volna építkezni a hazai csapat. Az Újpest a tőle megszokott játékstílust alkalmazta, a második félidőben sokkal veszélyesebben, mint az elsőben.

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr8911705909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása