NB1Felvezető

NB1Felvezető

Gyirmót vs. Diósgyőr gyorselemzés (2016. 09. 10.)

Tovább gyűlnek a sötét felhők a Diósgyőr felett, miután feledhető meccsen tartotta otthon a három pontot az újonc Gyirmót.

2016. szeptember 15. - Elemzo1

Mérkőzés

Gyirmót vs. Diósgyőr

Alcufer Stadion, 2016. 09. 10.

Tovább gyűlnek a sötét felhők a Diósgyőr felett, miután feledhető meccsen tartotta otthon a három pontot az újonc Gyirmót.

[Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.]

A Gyirmót támadáspontjainak eloszlása. [1: komolyabb veszélyt nem jelentő távoli lövés, szöglet, beadás; 2: enyhe veszélyt jelentő lövés, fejes; 3: jelentős gólhelyzet; 5: kapuval szemben álló támadó közvetlen gólhelyzete „ziccer”; 10: gól]

Ez az első alkalom a szezonban, hogy a Gyirmót (fenti) támadáspont ábráján helyzetek egész sorát tudjuk mutatni. A győriek már a mérkőzés elején gólt szerezhettek volna, előbb az 5. percben Csiki Norbert révén közvetlen gólhelyzetet, majd 10. percben egy szöglet utáni fejessel jelentős veszélyhelyzetet teremtettek a diósgyőri kapu előtt. A második negyedórában kissé visszaestek a hazaiak, de 35. és a 45. perc között újra gyakran jutottak el ellenfelük kapujáig, majd a második félidőben is aktívak maradtak. Akit a fenti, gyirmóti támadáspont ábra nem győzött meg a hazaiak győzelmének megérdemeltsége felől, azt feltehetően az alábbi – jóval szegényesebb – diósgyőri már megfogja:

A Diósgyőr támadáspontjainak eloszlása. [1: komolyabb veszélyt nem jelentő távoli lövés, szöglet, beadás; 2: enyhe veszélyt jelentő lövés, fejes; 3: jelentős gólhelyzet; 5: kapuval szemben álló támadó közvetlen gólhelyzete „ziccer”; 10: gól]

A miskolciak gyakorlatilag jelentős gólhelyzetig sem jutottak, lövéseik, fejeseik legjobb esetben is csupán enyhe veszélyt jelentettek a hazai kapura. Az első félidő végén több lehetőséget is kidolgoztak a vendégek, ebben az időszakban előbb Bognár István, majd Makrai Gábor, végül Daushvili Murtaz próbálkozott lövéssel.

A csapatok támadásainak megoszlása típus szerint

A felvezetőnkben azt írtuk, hogy mindkét csapattól a korábbinál passzjátékra hajlamosabb hozzáállást várunk, hiszen erős győzelmi kényszerrel lépnek pályára, ennek végül csak a Gyirmót tudott megfelelni. Ahogy a fenti ábrán látszik, a Diósgyőr ezúttal is rendkívül sokszor ívelte előre a labdákat, amivel meglehetősen kevés eredményt ért el.

A csapatok által elért támadáspontok támadástípusonkénti megoszlása

A támadáspontok fenti ábrájáról kitűnik, hogy míg felívelésekből és kontrákból egyik csapat sem tudott igazán veszélyes lenni, addig passzjátékkal legalább a gyirmótiak jelentős mennyiségű helyzetet alakítottak ki. A fenti ábra azért is lehangoló lehet a Diósgyőr-szimpatizánsok számára, mert csapatuk az egész bajnokság legkevesebb veszélyhelyzetét alakította ki passzjáték után, erről is tudunk mutatni egy összehasonlító táblázatot:


A csapatok passzjátékainak főbb adatai az első 8 forduló alapján [A Vasas-Paks mérkőzés adatai még nem szerepelnek a táblázatban]            

A fenti ábrán többek között az is feltűnő lehet, hogy a miskolciak az esetek 70 százalékában minden eredmény nélkül elveszítik a labdát, ráadásul passzjáték után ők érték el a legkevesebb támadáspontot. A Gyirmót sem jeleskedik ezekben a mutatókban, ezért is volt bizakodásra okot adó a hazaiak részéről a mérkőzésen nyújtott teljesítményük.

Támadások kulcsmomentumainak táblázatai

A támadások kulcsmomentumainál a hazaiak esetében 3 játékos emelkedett ki, az egész szezonban meggyőző Simon András mellett, az egyre inkább magára találó Csiki Norbert, illetve a sérülése után visszatérő Sallói Dániel. A felsorolt 3 játékos a támadások motorja volt már az első félidőben is, nem véletlen tehát, hogy Csiki passzából Sallói volt végül eredményes.

A Diósgyőrnél jóval kevesebb kulcsmomentumról beszélhetünk, Makrai Gábor, illetve a csereként beálló Novothny Soma volt csupán ígéretes. Bognár István ezúttal teljesen beleszürkült a mezőnybe, a korábbi fordulókban többször is kiemeltük a fiatal középpályást.

Mit írtunk a meccs előtti felvezetőnkben?

  • „A bajnokság legrosszabb támadójátékát és 2. legrosszabb védekezését produkáló Gyirmót fogadja a 2. legkevesebb helyzetet kialakító és az ellenfeleknek legtöbb lehetőséget engedélyező Diósgyőrt.”

A fentiekkel kapcsolatban azt is megjegyeztük, hogy „ha gyenge védelmek gyenge támadójátékokkal találkoznak, nehéz előrebecsülni a meccs képét”. Nos, a nézők szempontjából nem túl kedvező forgatókönyv valósult meg, viszonylag kevés helyzettel, erről azonban elsősorban a vendég csapat tehetett, amely számára némi felmentés lehet, hogy több kulcsjátékosát is nélkülözni kényszerült.

  • „A Gyirmót mindössze 1 pontot tudott szerezni 3 hazai mérkőzésén, a Diósgyőr viszont már egyszer nyerni tudott idegenben.”

Keveset tudunk ehhez hozzátenni, a Gyirmót megszerezte első győzelmét, míg a Diósgyőr ezúttal nem kapott sok gólt, mégis talán a leglehangolóbb teljesítményét nyújtotta a szezonban.

  • „A két csapat eddig minden mérkőzésén kevesebb helyzetet alakított ki, mint ellenfeleik.”

Az „alárendeltek” csatáját kiütéssel a Gyirmót nyerte, a mostani meccsen 56 támadáspontot értek el, míg a Diósgyőr ennek felét sem, összesen 23-at.

  • „A Diósgyőr az általunk 2. legrosszabbra mért támadójátéka ellenére már 9-szer is eredményes volt, azaz a miskolciak kevés helyzetből is képesek gólokat szerezni.”

Ezúttal ez is elmaradt a miskolciaktól. Érdekes, hogy pont a bajnokság 2. leggyengébb védelme ellen nem találtak be a borsodiak, hiszen az előző 7 fordulóból 6-szor sem maradtak gól nélkül.

  • „A Gyirmót legnagyobb problémája a meddő támadójáték, az új igazolások, illetve a sérülésből visszatéregető kulcsjátékosok talán segíthetnek fejlődni ebben a mutatóban.”

Valóban, a győriek támadójátéka túlnyomó részt a három hetes szünetben igazoltakra és a sérülésből frissen visszatérőkre alapozódott. Érdemes lehet újra rápillantani a kulcsmomentum ábrájukra, amin most kékkel jelöltük ezeket a játékosokat:

  • „A meccs képét jelentősen meghatározhatja, hogy mindkét csapat könnyen hajlamos lemondani a passzjátékról, és előreívelgetni a labdát, ugyanakkor több kezdeményezőkészségre számítunk a csapatoktól ezen a mérkőzésen, hiszen kevés jobb alkalmuk lesz pontokat szerezni, mint ezen a találkozón.”

Ahogy azt korábban már kifejtettük, ennek a várakozásunknak csupán a Gyirmót felelt meg, a Diósgyőr alapvetően a tőle már-már megszokott, felívelésekre komoly hangsúlyt fektető játékát mutatta.

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr7211708905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása