NB1Felvezető

NB1Felvezető

Erősorrend a 9. forduló előtt

2016. szeptember 16. - Elemzo1

[Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.]

1.

Először szerepel más csapat erősorrendünk első helyén, mint a Ferencváros. A Videoton. A fehérváriak egyelőre csak negyedikek a tabellán, de egyre jobban összeállnak, amit az is bizonyít, hogy az előző 5 meccsükből 4-et is nagyon magabiztosan nyertek (3. ábra). A Vidi mellett szól az elképesztően bő játékoskeret is, a kupamenetelés, illetve a hétközi fordulók miatti szerda-szombat ritmus is várhatóan őket érinti majd legkevésbé negatívan.

Videoton

2.

A Ferencváros annak ellenére foglalja el a második helyet erősorrendünkön, hogy statisztikáink szerint továbbra is a legtöbb helyzetet kidolgozó, az ellenfelek számára pedig a legkevesebb lehetőséget engedélyező csapat (1. és 2. ábra). Helyezésük fő oka, hogy az elmúlt 5 bajnoki meccsükből mindössze 1-et nyertek meg, a Gyirmót ellenit. A Fradi mind labdabirtoklásban, mind a helyzetek számát tekintve (4. ábra) fölényben volt ezeken a meccseken, de – ahogy már korábban többször kiemeltük – a zöld-fehérek helyzetkihasználása egyelőre rendkívül rossz, ráadásul kevés helyzetből kapnak arányában sok gólt.

Ferencváros

3.

Meglepetés lehet az Újpest harmadik helyezése, de a lila-fehérek továbbra is a 3. legveszélyesebb támadójátékot, illetve a 2. legjobb védelmi teljesítményt nyújtják méréseink szerint (1. és 2. ábra), így nem rakhattuk őket lejjebb a sorban. Az Újpest a Honvéd, az MTK és a Debrecen ellen is fölényben játszott (5. ábra), mégsem tudott nyerni, ennek fő oka, hogy a góljaik száma – jó formában lévő csatárok hiányában – egyelőre elmarad attól, mint amit helyzeteik mennyisége indokolna. A lila-fehérek védekezése ugyanakkor nem csak ábráinkon stabil, 0,88-as kapott gól átlaguk a 3. legjobb a bajnokságban.

Újpest

4.

Szintén meglepő lehet a Budapest Honvéd 4. helye ranglistánkon. A vörös-feketék mindössze a hatodik helyet birtokolják a tabellán, mi azonban ennél sokkal többet látunk bennük. Elmúlt 5 meccsükből 4-szer fölényben voltak a helyzetek számát tekintve, igaz, az 5-ből csak 2 meccset nyertek meg végül (6. ábra). Csak a hatodik legjobbak a bajnokságban a kialakított helyzetek számát tekintve (1. ábra), de az ábrát figyelmesen szemlélő észreveheti, hogy nincs komoly különbség ebben a mutatóban a 3. és a 7. csapat között, ráadásul az átigazolási időszak végén komoly erősítéseket hajtottak végre a támadószekcióban. A vörös-feketéké a negyedik legkevesebb helyzetet engedélyező védelem (2. ábra).

Honvéd

5.

A Vasas szurkolók – látva, hogy nincs csapatuk az első négyben – valószínűleg már korábban felhagytak erősorrendünk olvasásával, így nyugodtan kifejthetjük, hogy miért várjuk a Vasastól, hogy elért pontjainak száma lassan konvergálni kezdjen az általuk mutatott valós teljesítménnyel, ami természetesen még mindig sokkal jobb, mint a tavalyi. Elismerésre méltó a budapestiekkel kapcsolatban, hogy náluk sokkal értékesebbnek tartott keretű csapatok ellen is meccseket nyertek a szezonban, illetve, hogy a „döntetlenszagú” ki-ki derbiket rendre a maguk javára tudják eldönteni. A Vasas mindössze egyszer, a Debrecen ellen játszott igazán meggyőző fölényben a helyzetek számát tekintve, igaz, eszerint jelentős hátrányban is csak a Ferencváros ellen volt (7. ábra). A támadáspontok alapján mért összesített statisztikák alapján sem tűnik fenntarthatónak a Vasas táblázaton elfoglalt első helye, a 7. legjobb támadójátékot (1. ábra) és az 5. legjobb védekezést (2. ábra) mértük esetükben. A bajnokság éllovasának eredményességével hamarosan bővebben is foglalkozunk majd, egyelőre annyit állítunk, hogy a rájuk most jellemző magabiztosság, illetve a tavalyinál sokkal stabilabb védekezés még egy ideig az első helyen tarthatja őket, de szerintünk nem sokáig.

Vasas

6.

Nem zárjuk ki, hogy a szombathelyiek a jövőben előrébb lépkednek majd az erősorrendünkön, mivel egyáltalán nem nyújtanak rossz teljesítményt idáig a szezonban. Az 5. legjobb támadójátékot (1. ábra) és a 8. legjobb védekezést (2. ábra) mértük esetükben a 8 forduló alapján. Néha meglehetősen kiszámíthatatlanok (8. ábra), többször is előfordult velük, hogy érdemben veszélyesebben játszottak, mint ellenfelük, mégsem tudtak nyerni, de a Debrecen ellen például ebben a tekintetben hátrányból sikerült elhozniuk a 3 pontot. A legtöbb okot a bizakodásra David Williams formája adhatja, a télen megszerzett légiós többször is átlendítette őket a holtponton már a szezonban.

Haladás

7.

Továbbra sem tudunk mit kezdeni a Debrecennel, amely az utolsó edzőváltása óta egyszer sem győzött meg minket arról, hogy a felsőházban van a helye. Az Újpest elleni győzelmük sem volt kifejezetten megérdemelt, hiszen a mérkőzésen csak rövid fellángolások erejéig mutattak veszélyes támadójátékot. A Magyar Kupa búcsú, illetve a Videoton elleni nagy zakó is azt mutatja, hogy messze vannak a kész állapottól, a 4. legjobb támadójátékot (1. ábra) mértük esetükben, de csak a 9. leghatékonyabb védelmet (2. ábra). (Szezonban eddig mutatott teljesítményük a 9. ábrán.) (Kulcsjátékosaikról az Újpest elleni meccs kapcsán írtunk bővebben)

Debrecen

8.

Az MTK már csak 8 forduló alatt szerzett 4 gólja miatt sem lehetne előkelőbb helyen az erősorrendünkben. Góljaik számával nagyjából arányosan a 10. legjobbra mértük támadójátékukat (1. ábra), amit annyiban árnyalnánk, hogy nincsenek érdemben elmaradva ebben a mutatóban a 8. helytől. Sokszor hangzott el az MTK háza tájáról az elmúlt időszakban, hogy jobb helyzetkihasználással, sokkal jobb helyezés dukálna nekik, azonban a Ferencváros elleni győzelmük alkalmával szerintünk sokat „visszakaptak a sorstól”, hiszen szinte helyzetek nélkül rúgtak két gólt. Védekezésüket átlagosnak tartjuk (2. ábra), annak ellenére, hogy rendkívül kevés gólt kaptak (6). Az egész szezon során nyújtott teljesítményüket vizsgálva (10. ábra) azt láthatjuk, hogy paradox módon azokon a meccseken szerezték pontjaik többségét, amikor egyértelműen alárendelten játszottak a helyzetek számát tekintve. A „kontracsapat lét” tehát jól állt a fővárosiaknak, kérdés, hogy mihez fognak kezdeni, amikor az első négy fordulóhoz hasonlóan újra kevés lehetőségük nyílik a kontrákra.

MTK

9.

A Mezőkövesd az MTK-hoz hasonlóan lett az elmúlt fordulókban a kevés helyzettel való jó eredmények elérésének nagymestere, de ez csak a 9. helyre elég ranglistánkon. A Mezőkövesdé a 9. legjobb támadó (1. ábra) és a 10. legjobb védekező teljesítmény (2. ábra). A meccseiken mutatott produkciójukat vizsgálva (11. ábra) pedig kevés trendszerűről tudunk beszámolni. Továbbra is rendkívül esetleges a támadásépítésük, igaz, szabadrúgásokból a legveszélyesebbek idáig, erről a Honvéd elleni meccsük kapcsán bővebben írtunk.

Mezőkövesd

10.

A Paks Vasas ellen mutatott teljesítménye olyan kiábrándító volt, hogy kevés pozitívumot tudnánk említeni velük kapcsolatban. Tavaly sokáig kifejezetten jó helyen álltak a tabellán, kiemelkedő őszt produkáltak, idén azonban nem véletlen tartózkodnak a bajnokság 11., ranglistánk 10. helyén. Némi vigaszt nyújthat a paksi szurkolók számára, hogy támadójátékukat a 8. (1. ábra), védekezésüket a 6. (2. ábra) legjobbnak tartjuk, de idén valahogy hiányoljuk a hitet és az elszántságot a paksiaktól. A Vasas ellen néha mintha csak kötelességből rugdosták volna előre a labdákat, egyébként meglehetősen magas (42 százalék) arányban. (A Paks meccsenként nyújtott teljesítménye a 12. ábrán.)

Paks

11.

Van ok az örömre és a bizakodásra a Gyirmót háza táján, hiszen megszerezték első győzelmüket a szezonban. A győriek ráadásul azt a Diósgyőrt győzték le, amellyel jelen állás szerint komolyan megküzdenek majd a kiesés elkerüléséért. Hosszas hezitálás után mozdítottuk el a Gyirmótot erősorrendünk utolsó helyéről, amit elsősorban a védekező teljesítményük javulása (13. ábra), másodsorban a nemrég bejelentett új igazolások és a sérülésből visszatérő játékosok okán érdemeltek ki. A védelmük várhatóan javulni fog a két légiós jelenlétével, míg a támadójátékuk válhat veszélyesebbé, ha annak kulcsjátékosai (Csiki Norbert, Simon András, Sallói Dániel) stabilan bevethetőek tudnak maradni. Védekezésben nyújtott teljesítményük a 8 forduló alapján – adataink szerint – a 11. (2. ábra), támadójátékuk pedig a 12. (1. ábra)

Gyirmót

12.

A Diósgyőr a szezon legkeserűbb vereségét szenvedte el a Gyirmót ellen, ez még annak ellenére is igaz, hogy több kulcsjátékosuk is hiányzott. Az övék minden szempontból a leggyengébb védelem (2. ábra) és az utolsó előtti támadójáték (1. ábra), amit egyébként jelentősen megdobtak a remek egyéni teljesítményekből szerzett góljaik. A Diósgyőr passzjátékával a Gyirmót elleni meccs kapcsán részletesebben foglalkoztunk, fordulónként mutatott teljesítményükről pedig a 14. ábra mutat – nem túl bizalomgerjesztő – részleteket.

Diósgyőr

 

Ha tetszett a felvezető kövess minket a Facebookon!
https://www.facebook.com/NB1Felvezeto/

Ábrák:

1. ábra (fent)

2. ábra (fent)

3. ábra (fent)

4. ábra (fent)

5.ábra (fent)

6. ábra (fent)

7. ábra (fent)

8.ábra (fent)

9. ábra (fent)

10. ábra (fent)

11. ábra (fent)

12. ábra (fent)

13. ábra (fent)

14. ábra (fent)

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr2811712523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása