NB1Felvezető

NB1Felvezető

Videoton vs. Haladás felvezető (2016. 09. 10.)

A forduló egyik rangadóján Videoton dominanciát várunk

2016. szeptember 08. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Videoton vs. Haladás

Pancho Aréna, 2016. 09. 10.  18:00

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság 2. legjobb támadójátékát és 4. legjobb védekezését produkáló Videoton fogadja a 4. legjobban támadó és 6. leghatékonyabban védekező Haladást.
  • A Videoton otthon minden mérkőzésén jelentősen veszélyesebben játszott, mint ellenfelei, mégis 4 hazai meccséből 2-t elveszített.
  • A Haladás idegenben mutatott teljesítménye jelentősen elmarad a hazai meccsein megszokottól, ennek ellenére 3 idegenbeli meccséből 2-n is nyerni tudott.
  • A Videoton várhatóan jelentősen többet birtokolva a labdát, főként passzjátékkal, legtöbbször beadásokkal igyekszik majd veszélyeztetni.
  • A Haladás leginkább kontrákból és rögzített szituációkból lehet veszélyes ellenfele kapujára.
  • A fehérváriak helyzetkihasználása döntő faktor lesz a mérkőzés kimenetele szempontjából, mivel a lehetőségeik várhatóan meglesznek a gólszerzésre.

Csapatok

Videoton

A legutóbbi bajnoki fordulóban kiütéses győzelmet aratott a Videoton, amely a válogatott szünetben a horvát NK Osijek ellen is nyerni tudott. Egyre magabiztosabb képet mutatnak a fehérváriak, az alábbi ábrán pedig az látszik, hogy a második legtöbb lehetőséget dolgozta ki az eddig eltelt fordulók alapján a csapat, egyáltalán nem véletlen tehát, hogy a táblázaton elfoglalt hatodik helye ellenére – a Ferencvárossal holtversenyben – a legtöbb gólt szerezte. Néhány fordulóval ezelőtt azt prognosztizáltuk, hogy rohamos léptekben haladnak majd felfelé a tabellán, ez ugyanakkor egyelőre elmaradt az MTK ellen becsúszott vereség miatt.

Meccsenként átlagosan elért támadáspontok az első hét forduló alapján

A fehérváriak védekezése érdemben javult az előző három fordulóban, de így sem tűnnek olyan meggyőzőnek, mint támadásban, ahol a Ferencvárossal karöltve egyértelműen kiemelkednek a mezőnyből. Ahogy az alábbi ábrán látszik, a Videoton ellen dolgozták ki a negyedik legkevesebb lehetőséget az ellenfelek, ez nagyjából arányos a kapott góljaik számával (7), négy csapat is akad, amelyik kevesebb gólt kapott náluk.

Meccsenként átlagosan a csapatok ellen kialakított támadáspontok az első hét forduló alapján (minél alacsonyabb, annál jobb)

Amennyiben egy kicsit belemerülünk a Vidi fordulónkénti teljesítményébe, azt láthatjuk, eddig a 7 mérkőzésükből 6-on fölényben játszottak, több alkalommal is jelentősen ellenfeleik fölé nőve. A páratlan fordulókban otthon játszottak, különösebb tendenciát ez alapján nehéz észrevenni, a két legkevésbé meggyőző teljesítményük viszont idegenben nyújtották, a Paks, illetve az MTK otthonában. Hazai pályán mindannyiszor jelentősen több támadáspontot mértünk náluk, mint ellenfeleiknél, de árnyalja a képet, hogy az első két hazai meccsen ennek ellenére vereséget szenvedtek.

Ellenfelek sorban: Diósgyőr(o), Paks(i), Vasas(o), Gyirmót(i), Mezőkövesd(o), MTK(i), Debrecen(o). A piros oszlopok esetében a „kisebb jobb”, hiszen az ellenfél által a Videoton ellen kialakított támadáspontok szerepelnek rajta

A kulcsmomentumok alapján (lenti ábra) egyértelműnek tűnik, hogy Danko Lazovic a Videoton támadásainak fő kovácsa, a légiós visszavont csatár szerepben játszik, legtöbbször kulcspasszokkal vétette észre magát, de a támadások befejezéseinél is gyakran feltűnik. Lazovic mellett meg kell említeni Feczesint, aki már 5 gólos, a szünetben játszott edzőmeccsen is betalált, jó formában van, ráadásul remekül illeszkedik is a Videoton játékába. Suljic és Géresi elsősorban sok mozgással és csellel járultak hozzá a fehérváriak támadásaihoz, míg Nego védő létére rendkívül aktív a támadóharmadban, a Vidi beadásainak jelentős részéért ő felelt az első hét meccsen. Loic Nego személyében igazi „modern” szélsővédője van a Videotonnak, érdekes lesz látni, hogy Fiola Attila hogy tud mellette a csapatba kerülni. Kovács István annak ellenére hatodik a kulcsjátékos táblázaton, hogy kevés játéklehetőséget kapott idáig a bajnokságban.

 

A Videoton játékosainak kulcsmomentumai az első hét fordulóban. A két új hazai szerzemény, Barczi és Bódi mindeddig nem nyújtott igazán jó teljesítményt támadásban  

Haladás

A Ferencváros elleni nyitányon elszenvedett vereség után magára talált a Haladás, amely immár a táblázat harmadik helyét foglalja el, statisztikáink szerint pedig ez a helyezés nagyjából megfelel a csapat által nyújtott teljesítménynek. A szombathelyiek játéka, legalábbis annak eredményessége jelentősen átalakult az előző szezonhoz képest, erre később kitérünk. Ahogy az az alábbi ábrán látszik, a Halié a negyedik legveszélyesebb támadójáték a támadáspontok alapján, ezzel párhuzamosan övék a harmadik legtöbb lőtt gól is (12).  Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a válogatott szünetben, edzőmeccsen 4-1-re legyőzték a csak félig tartalékos Ferencvárost.

 

Meccsenként átlagosan elért támadáspontok az első hét forduló alapján

Védekezésben inkább átlagosak a szombathelyiek, bár a lenti ábrán elfoglalt 6. legjobb helyük részben annak is betudható, hogy a nyitófordulóban rengeteg helyzetet dolgozott ki ellenük a Fradi, azóta – ahogy látni fogjuk – stabilizálódott a védekezésük. Mindez a tavalyi Haladáshoz viszonyítva érdekes lehet, hiszen az előző szezonban gyenge támadójáték mellé meglehetősen masszív védekezés párosult.

Meccsenként átlagosan a csapatok ellen kialakított támadáspontok az első hét forduló alapján (minél alacsonyabb, annál jobb)

A fordulónként mutatott teljesítmény összevetése alapján elmondhatjuk, hogy a 7 mérkőzésből 5-ször veszélyesebben játszottak, mint ellenfelük. Mindössze a Fradi és a Debrecen otthonában voltak a kidolgozott helyzetek tekintetében alárendelt helyzetben, igaz, a Loki ellen ennek ellenére is nyerni tudtak. Intő jel lehet ugyanakkor, hogy a támadáspontok alapján jelentős különbség van a hazai pályán és az idegenben mutatott teljesítményük között, ráadásul most a bajnokság második legtöbb lehetőségét kialakító csapat otthonába látogatnak.

Ellenfelek sorban: Ferencváros(i), Mezőkövesd(o), Honvéd(o), MTK(i), Diósgyőr(o), Debrecen(i), Paks(o). A piros oszlopok esetében a „kisebb jobb”, hiszen az ellenfél által a Haladás ellen kialakított támadáspontok szerepelnek rajta

A csapat kulcsjátékosai kapcsán a legszembetűnőbb, hogy a gólokat egyre magabiztosabban szállító David Williams egyébként sem tűnik el a meccseken, összesen 24-szer jegyeztük fel a nevét. Kifejezetten ügyes a labdával, ráadásul gyors, így folyamatos veszélyt jelent az ellenfelek kapujára. Halmosi Péter emelkedik még ki a szombathelyi játékosok közül, a rutinos játékos többnyire kulcspasszokkal vesz részt a támadásokban, de bátran vállalkozik lövésre is. Gaál Bálint és Németh Márió is kreatívan játszott idáig, az ő teljesítményük azonban sokkal kevésbé kiegyensúlyozott, mint Williamsé és Halmosié.

A Haladás játékosainak kulcsmomentumai az első hét fordulóban

Várakozások

A hazai pályán rendre dominánsan játszó Videoton várhatóan jelentősen többet birtokolja majd a labdát, mint ellenfele. A fehérváriaktól idáig rövidpasszos, gyors játékot szokhattunk meg, amely rengeteg beadásra épít, feljegyzéseink szerint összesen 139-szer próbálkoztak beadással, ami után 6 gólt értek el.

 

  Videoton                                                                                  Haladás

Ahogy a fenti összehasonlításon látszik, a két csapat stílusa alapvetően hasonló, de a Videoton jóval kevesebbszer szorul a labdák felívelésére, az esetek 72 százalékában passzjátékkal próbálkoznak, várakozásaink szerint ez ezúttal is hasonló lesz, a fehérváriak agresszív letámadása esetén a Haladás könnyen kényszerülhet az átlagosnál gyakrabban a labdák felívelésére. A felívelésekkel mindezidáig nem sok szerencséje volt a szombathelyieknek, 140-szer éltek vele, és mindössze 1 gólt, 2 lövést és 11 kiharcolt szögletet sikerült elérniük. Sokkal inkább bízhatnak a kontráikban, 92 kontrájuk 3 gólhoz, 15 lövéshez, illetve 8 kiharcolt szabadrúgáshoz vezetett az eddig eltelt 7 meccsen.

A Videoton sok beadással operáló passzjátékán túl, másik fegyverének a szögletek tűnnek, 60 szögletükből 5-ször is eredményesek voltak idáig. A passzjátékukkal kapcsolatban említhető, hogy 518-szor próbálkoztak a támadások ezen fajtájával, amivel 113 beadást, 32 lövést, 12 blokkolt lövést, 49 kiharcolt szabadrúgást és 37 szögletet értek el.

Mindezek alapján egy olyan mérkőzésre számítunk, ahol a Videoton birtokolja többet a labdát, több helyzetet alakít ki, elsősorban a megszokott passzjátékra és beadásokra helyezett hangsúllyal. A fehérváriak szögletekből, állított helyzetekből is veszélyesek lehetnek, azonban többször láttuk idén a Videotontól, hogy rossz helyzetkihasználással kiengedte a győzelmet a kezéből. A Haladás várhatóan alárendeltebb helyzetben futballozik majd, de egy védekezésre összpontosító, kevés helyzetet eredményező játékkal tudtak győzelmet aratni a hatodik fordulóban a Debrecen ellen is. Elsősorban kontráik lehetnek veszélyesek, ugyanakkor szabadrúgásból is szereztek gólokat a szezonban.

 

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr7711689429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása