NB1Felvezető

NB1Felvezető

Diósgyőr vs. Videoton felvezető

A tabella tetejére vágyakozó fehérváriak a lassanként az alagsorba liftező miskolciakhoz látogatnak

2016. október 13. - Elemzo1

Ha először jársz oldalunkon, akkor kifejezetten ajánljuk a „Módszertan” fejléc bejegyzését, amelyből gyorsan megértheted, hogy mi a célunk cikkeinkkel, illetve mit értünk az olyan kifejezések alatt, mint „támadáspontok”, illetve „kulcsmomentumok”.

Mérkőzés

Diósgyőr vs. Videoton

DVTK Stadion, 2016. 10. 15.           18:00  (M4Sport)

Összefoglaló megállapítások

  • A bajnokság 2. legjobb támadójátékát és 5. legjobb védekezését produkáló Videoton látogat a 8. legtöbb helyzetet kialakító, és ellenfelei számára legtöbb lehetőséget engedélyező Diósgyőrhöz.
  • A Diósgyőr a legtöbb gólt kapta a bajnokságban, hazai pályán ugyanakkor csak kétszer kaptak 1-nél több gólt.
  • A Videoton idegenbeli mutatója 3 győzelem, 1 vereség, 1 döntetlen, legutóbbi két vendégszereplésük alkalmával annak ellenére tudtak nyerni, hogy két rendkívül jó védelmű csapattal (Újpest, Honvéd) találkoztak.
  • A Diósgyőr hazai pályán mutatott támadójátéka sem a kialakított helyzetek számát, sem a gólokat tekintve nem túl meggyőző, egynél több gólt mindössze a második fordulóban tudtak szerezni, míg relatíve sok gólhelyzetet csak a Mezőkövesd elleni emberelőnyös „ostrom” alkalmával sikerült kialakítaniuk.
  • A mérkőzés képét döntően meghatározhatja, hogy a 3. legtöbbet passzjátékkal élő csapat (Videoton) találkozik a kontrákra és felívelésekre fokozottan támaszkodó Diósgyőrrel.
  • Szinte minden a Videoton mellett szól, a vendégek helyzetkihasználása a legfontosabb faktor lesz a mérkőzés kimenetele szempontjából, ugyanakkor a miskolci pálya meglehetősen rossz talaja, illetve a 3 hetes szünet is leginkább a vendégeknek árthat.
  • A párosítás "odavágóján", az első fordulóban a miskolciak győzedelmeskedtek, ebből erőt meríthetnek, annak ellenére is, hogy azóta az ő útjuk meredeken lefelé, míg a fehérváriaké felfelé vezetett.

Támadójáték hatékonysága

Ahogy a fenti ábrán látszik, a kialakított helyzetek számát és azok veszélyességét tekintve óriási az eltérés a két csapat között. A Videotont a második legveszélyesebb csapatnak mértük az eddig lejátszott 11 forduló alapján, ráadásul a fehérváriak szerezték a legtöbb gólt (24) eddig a bajnokságban. A miskolciak támadási potenciálját a liga rosszabb harmadába tartozónak látjuk, igaz, a szerintünk a kiesési harcban érintettnek tűnő 5 csapat (Diósgyőr, Mezőkövesd, Paks, MTK, Gyirmót) közül övék a legkevésbé veszélytelen támadójáték.   

Védelmek hatékonysága

Az ellenük kialakított helyzetek számát tekintve is jelentős a különbség a két csapat között, a Diósgyőr ellen alakították ki az ellenfelek a legtöbb lehetőséget az eddig eltelt 11 fordulóban, nem véletlenül kapták a legtöbb gólt is (23). A Videoton védelmi teljesítménye nem olyan meggyőző, mint a támadópotenciáljuk, ennek ellenére a liga jobbik harmadába sorolhatóak ebben a tekintetben is.

Csapatok fordulónként mutatott teljesítménye

A Diósgyőr mindössze egyszer, a Mezőkövesd ellen volt veszélyesebb a kapura, mint ellenfelei, különösen aggasztó lehet a hazai csapat számára, hogy az első 11 fordulóból 8 alkalommal is sokkal több helyzetet dolgoztak ki az ellenfeleik, mint ők. Mindenképpen fontos megemlíteni, hogy az első fordulóban, a Videoton elleni idegenbeli meccsen annak ellenére tudtak nyerni a miskolciak, hogy a Vidi lehetőségek sorát dolgozta ki.

Rendkívül meggyőző a Videoton fordulónkénti teljesítményének fenti ábrája, a fehérváriak a mérkőzéseik többségén jelentős fölényben voltak ellenfeleikkel szemben a kialakított helyzetek tekintetében, várhatóan a Diósgyőr ellen sem lesz ez másként.

Kulcsjátékosok

A fenti ábra alapján egyértelmű, hogy kiket láttunk eddig a legkreatívabbnak a miskolciak játékosai közül, beszédes, hogy ez alapján mindössze 4 olyan játékos van, aki érdemben tudta segíteni a Diósgyőr támadásait az első 11 fordulóban. Ezt a tényt némiképp árnyalja, hogy Novothny Soma kevés játszott perce ellenére máris a középmezőnyhöz zárkózott. Nehéz megtippelni, hogy kik lehetnének a Videoton elleni meccs kulcsemberei, hiszen a miskolciak kezdőcsapata gyakran drasztikusan változik mérkőzésről-mérkőzésre, mi mindenesetre a legutóbbi néhány fordulóban mutatott teljesítmény alapján Makrai Gábort, illetve Novothny Somát emelnénk ki.

Az Videoton kulcsjátékosainak fenti ábrája alapján – ahogy a Vidi meccsek előtt szinte mindig – ezúttal is Danko Lazovicot emelnénk ki először, a rutinos támadó a fehérvári támadójáték „agya”, góljainál is hasznosabbak azok a kulcspasszai, amelyekből elsősorban Géresi Krisztián és Feczesin Róbert profitál időről időre. Géresi egyébként a jó formában lévő csatárok túlkínálata miatt szélső pozícióba került a legutóbbi fordulókban, külön pozitívum, hogy ennek ellenére őrizte meg az ellenfél kapujára jelentett veszélyességét. Feczesint egyébként már csak azért is érdemes említeni, mert holtversenyben vezeti az NB 1 góllövőlistáját, a sok beadással operáló fehérvári támadójátékhoz remekül illeszkedik jó fejelési képességével.

Felhívnánk a figyelmet a két új magyar szerzemény, Bódi és Barczi meglehetősen csalódást keltő helyére a kulcspont ábránkon. A nyáron feltehetően nagy reményekkel érkező duóból Bódi a padra, Barczi a Vidi II-be szorult, jelenleg úgy tűnik, hogy nem is kapnak majd sokkal több lehetőséget a későbbiekben.

Várakozások

A lenti, támadástípusokat összehasonlító ábránkon jelentős eltérés látszik a két csapat stílusa között, a Videoton közel 10 százalékkal gyakrabban alkalmaz passzjátékot, ráadásul – ahogy nem sokára megmutatjuk – sokkal eredményesebben, mint ellenfele.

A lenti, a támadástípusok szerint kialakított veszélyességet bemutató ábránkon az látszik, hogy a fehérváriak kétszer több lehetőséget alakítanak ki passzjátékot követően. A szögletek utáni veszélyesség tekintetében látszik még jelentős különbség, ami kapcsán nem mehetünk el amellett, hogy a Videoton az egész bajnokságban legtöbbször, összesen 7-szer volt eredményes sarokrúgást követően. A szögletekből mutatott fölény egyébként a fehérváriak rendkívüli hatékonyságán túl, abból is ered, hogy 27-szer több (82) sarokrúgást végezhettek el a 11 forduló alatt, mint a Diósgyőr (55).

A lenti táblázatban a csapatok passzjátékának első 11 fordulóban mutatott főbb adatai látszanak, ami alapján még szembetűnőbb a különbség a két csapat passzjátékának minősége között. Míg a Videoton a legtöbb gólt szerezte (12) és a 2. legtöbb helyzetet alakította ki (Elért támadáspont oszlop) passzjáték után, addig a Diósgyőr összesen 4 gólt szerzett ezzel a támadásfajtával, és az így kialakított helyzetek tekintetében (Elért támadáspont oszlop) a negyedik legrosszabb.

 

A fentiek alapján egy olyan meccsre számítunk, ahol a Videoton birtokolja többet a labdát, jobbára passzjátékkal veszélyeztetve ellenfele kapuját. Várhatóan a vendégek jelentősen több helyzetet alakítanak majd ki, a Diósgyőr pedig csupán szórványosan tud eljutni ellenfele kapujáig. A Vidi mellett szól, hogy a két csapat legutóbbi találkozója óta támadásban sokat fejlődött, ami jelentős részben annak köszönhető, hogy Henning Berg kezdi megtalálni a stabilan jó teljesítményt nyújtani képes játékosokat. A Diósgyőr esélyeit növeli, hogy a bajnokság egyik legrosszabb talajú pályáján kerül megrendezésre a mérkőzés, ami a 3 hetes bajnoki szünettel együtt elsősorban a Videoton támadójátékára nyomhatja rá a bélyegét, hiszen a miskolciaknak sem jó sorozata, sem olajozottan működő passzjátéka nem volt a háromhetes szünet előtt.

 

 

 

Források:

A bajnokság összes mérkőzését a köztévé médiatárán keresztül láttuk (mediaklikk.hu).

A csapatlogók az MLSZ honlapjáról származnak (mlsz.hu).

Az esetleges Instat adatok az MLSZ által fizetett, ingyenesen elérhető instat adatbázisból származnak (instatfootball.tv/hungary/).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nb1felvezeto.blog.hu/api/trackback/id/tr3211802171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása